Истраживање: Смртност пацијената с Дауновим синдроном током короне до десет пута већа

Италијански Виши институт за здравље заједно са Католичким универзитетом у Риму анализирао је податке сакупљене између 22.02.2020 и 11.06.2020, идентификујући 16 преминулих од ковида 19 који су имали Даунов синдром. Ради се о млађој популацији и са вишим ризиком у односу на остатак популације. Наиме, смртност од коронавируса међу људима који имају Даунов синдром може бити и до десет пута већа него код људи који немају овај синдром.

Истраживање је објављено у магазину Американ џурнал оф медикал генетик и у складу је са закључцима до којих је дошло слично истраживање у Америци на пацијентима који су лежали у болници због тога што су били заражени коронавирусом, а које је показало да је проценат смртности десет пута већи када се ради о особама са Дауновим синдромом него код осталих пацијената.

Грацијано Ондер, директор Одељења за кардиоваскуларне, ендокринолошке и болести метаболизма и старења у италијанском Вишем институту за здравље, изјавио је да је истраживање показало да је између 100 и 130 пацијената са Дауновим синдромом преминуло до коронавируса у Италији до 11.јуна.

"Ови пацијенти су подложнији инфекцијама, раније им старе органи и чешће развијају неуролошке и реуматолошле болести, болести мишића и костију, па се код њих сусрећемо често са аномалијама дисајних путева, опструкцијама које могу довести до плућне хипертензије, што опет доводи до погоршања здравља пацијената који су се заразили ковидом 19", рекао је Ондер.

Емануеле Роко Вилани, аутор истраживања и истраживач на Католичком универзитету из области старења каже да особе са Дауновим синдромом представљају осетљив део популације подложан инфекцијама те их је потребно третирати уз велику пажњу у овом деликатном моменту епидемије.

"Они улазе у категорију становништва који добијају приоритет кад је реч о вакцини када она буде била доступна", истакао је Роко Вилани.

Истраживање је урађено на млађој популацији (до 52 године) и примећено је да су аутоимуне болести попут Хашимотовог синдрома и псоријазе (44%), гојазности (38%), деменција (38%) много више распрострањене код особа са Дауновим синдромом него код остале популације која нема овај синдром и која је такође учествовала у истраживању.

Њихова старосна доб је била и виша, највише 78 година.