Читај ми!

Нови пакет мера у Аустрији – оштрије ограничавање свакодневног живота

"Европа се налази усред другог таласа ковида, врхунац није на видику", упозорио је аустријски канцелар Себастијан Курц на прес-конференцији "виролошког квартета". Најављен је нови антиепидемиjски пакет мера који ће увести оштру редукцију социјалних контаката.

Аустријска влада је на конференцији за медије најавила нови пакет антиепидемијских мера, с оштријим ограничавањем свакодневних активности. Мере ступају на снагу од поноћи између четвртка и петка ове седмице. Обавеза ношења маске остаје, као и држање размака од 1,5 до 2 метра.

Нова ограничења се махом односе на мрежу социјалних контаката, где се тражи оштра редукција. У приватном кругу у затвореном не сме бити више од шест особа, на отвореном се не сме окупити више од дванаест.

Јавне манифестације - фудбалске утакмице, позориште и концерти - остају дозвољене, с максималним бројем посетилаца у затвореном простору до 1.000, на отвореном до 1.500. Услов је да посетиоци седе на обележеним местима, да носе маске за све време утакмице, представе, и да никакве гастрономске услуге нису дозвољене.

До сада се маска могла скинути кад почне позоришна представа, то јест када гледаоци седе, не разговарају и мирније дишу.

"Врхунац другог таласа није на видику"

Канцелар Себастијан Курц је на почетку прес-конференције описао аустријску и европску ситуацију врло драматичним терминима.

"Европа се налази усред другог таласа ковида, врхунац није на видику", каже Курц.

Стање у Аустрији није још тако лоше као у Шпанији, Француској или Чешкој, али вирус је у Аустрији сасвим јасно узео темпо експоненцијалног раста. При овом расту, за мање од месец и по дана Аустрија би имала 6.000 нових случајева дневно, у јануару дупло.

Болнице и одељења интензивне неге још су далеко од преоптерећења, али, како је више пута наглашено на прес-конференцији, "увек треба имати на уму шта значи експоненцијални раст".

У Аустрији већ има општина где се број оболелих удвостручује за једну до две седмице. Федерални просек је три седмице. Федералним јединицама је остављено да даље уводе оштрије мере, као на пример ограничавање радног времена угоститељских објеката. Школе и универзитети остају отворени.

Влада апелује на дисциплину и личну одговорност грађана, не би ли се избегао други "локдаун".

Упитан која је граница после које Влада уводи други "локдаун", канцелар је навео два критеријума.

Први, условни, онда када Аустрија више не може да одржи темпо за "contact-tracing" или праћење кластера у социјалном миљеу оболелих, као што се управо догодило у Словенији.

Други, апсолутни критеријум су капацитети у болничким одељењима интензиивне неге.

Прес-конференцију у седишту Владе одржао је "виролошки квартет", како се у медијима називају заједнички наступи канцелара Курца, вицеканцелара Коглера, министра здравства Аншобера и министра полиције Нехамера.