Читај ми!

Шведска пооштрава мере против ковида, влада доноси нови закон – али не пре лета

Шведска влада ради на новом и привременом закону којим би добила додата овлашћења ради спречавања ширења заразе коронавирусом. Нови закон би требало да омогући влади да уведе рестриктивне мере, попут ограничења броја путника у возилима јавног превоза. Међутим, из владе наводе како ће закон бити донет до лета и да га није могуће брзо донети пошто ограничава уставом загарантоване слободе.

Нови закон овластио би владу да ограничи број путника у возилима јавног превоза, да регулише радно време трговинских објеката и ограничи број људи који могу истовремено да буду у продавници, преноси шведски лист Дагенс нихетер.

Закони који су тренутно на снази омогућавају влади Шведске да уводи ограничења броја људи на јавним окупљањима, попут концерата, спортских догађаја и протеста.

Министарка за социјална питања Лена Халенгрен је навела да би нови закон дозволио влади да ограничава број људи и на другим местима где се велики број људи окупља, као што су јавни превоз и трговине.

"Потребна су нам прецизнија правила којим бисмо могли да ограничимо активности које би могле да допринесу ширењу заразе", рекла је Лена Халенгрен за шведски јавни сервис СВТ.

Додала је да ће закон бити пажљиво написан, пошто се ради о ограничењу уставом загарантованим слободама кретања и трговине.

"Сва ограничења и све препоруке које постоје ћемо наставити да примењујемо, али потребно је да будемо прецизнији када пандемија траје дуже", казала је Халенгренова током гостовања на СВТ-у.

Министарка је навела да очекује да није могуће увести овакав закон брзо и да ће нови закон бити донет до лета. 

"Пандемија је тек почела. Вероватно нисмо ни на њеној средини, али још увек имамо довољно времена пре него што се пандемија заврши", навела је Лена Халенгрен. 

Дагенс нихетер је пренео да ће влада размотрити могућност за доношење закона који ће се примењивати током потенцијалних пандемија у будућности.

У Шведској је од почетка епидемије коронавируса забележено 103.200 случајева заразе коронавирусом, а од последица заразе преминуло је 5.918 особа.

Током марта и априла, када је већина европских држава увела забрану кретања и рестриктивне мере у циљу спречавања ширења вируса, у Шведској су на снази биле препоруке, али кретање грађанима није било ограничено.

Вирус је највише погодио становништво старије од 65 година, а грађани су се питали да ли су превише веровали експертима који нису захтевали оштрије мере. 

Из иностранства су стизале критике да Шведска примењује такозвани "имунитет крда", али су шведски епидемиолози одбацивали такве наводе и говорили да не постоји "шведски модел".