Читај ми!

Корона криза у Јапану трансформисала салоне аутомобила у комуналне центре

Услед економске кризе, поједине дилерске радње у Јапану се претварају у услужне комуналне центара за грађанство како би се истакле и привукле муштерије. Притиснути кризом, продавци аутомобила у Јапану покушавају да се спасу потонућа пружајући разне садржаје невезане за своју основну делатност.

Тако, на пример, ауто дилер "Нет Тојота" у граду Тојама, који се као што и каже назив продавнице, бави продајом возила највећег јапанског и (повремено) светског произвођача аутомобила, да би привукао и за себе везао потенцијалне муштерије, своје просторије и паркинг бесплатно позајмљује ђацима за одржавање мечева у малом фудбалу, пензионерима за припрему локалног религијског фестивала.

Недавно је угостио и друштво за заштиту животиња које је у његовој продавници уприличило догађај на којем је заинтересованима нудило усвајање паса.

Из сличних мотива, дилер "Тојопет" из града Оцу у префектури Шига чак се одлучио да отвори посебан простор, у којем нема ниједног аутомобила и који служи за дружење и састанке приватника, власника угоститељских и продајних објеката из главне трговачке улице града, те за промотивне догађаје у њиховој организацији.

Треба и рећи да, као израз сопствене друштвене одговорности, али и да би оставиле добар утисак на потенцијалне клијенте и повећале продају, дилерске радње у Јапану у време природних несрећа настоје да дају друштвени допринос подручју у којем се налазе тако што свој паркинг простор уступају за привремено одлагање оштећених возила и позајмљују своје четвороточкаше за евакуацију становништва и напајање уређаја у домовима у којима је нестало струје (које се врши коришћењем акумулатора електричних аутомобила).

Узроци кризе

У 2000. години у земљи излазећег сунца продато је преко шест милиона возила домаћих произвођача, док је у 2020, години короне, тај број износио само око 4,6 милиона, што можда и није лош резултат с обзиром на неизвесност која је захватила друштво у целини.

Међутим, и независно од епидемиолошког проблема, да пад продаје последњих година полако почиње да узима данак, показује и податак да се укупни број продајних салона у далекоисточној царевини смањио за око 400 у последње четири године, као и то да, сваке године између 100 и 120, углавном мањих, ауто дилера банкротира.

Као једна од последица светске финансијске кризе 2008, у деценији која је за нама проширила се пракса хонорарног и краткорочног, привременог запошљавања на уговор или одређено време, што је такође генерално отежало куповину аутомобила и међу студентима ослабило тренд полагања возачких испита у раној младости.

Такође, услед ниског нараштаја, демографски, све више опада број младих људи који би купили своје прво возило.

Дељење и изнајмљивање аутомобила 

Стручњаци истичу да је последњих година приметан тренд напуштања традиционалног обрасца у односу према аутомобилима, који је подразумевао власништво, јер све више људи у Јапану учествује у разним шемама дељења и изнајмљивања аутомобила.

Епидемија короне, која је економски погодила многе компаније и појединце, додатно погоршава ситуација не само због пада прихода, губљења посла и замрзавања запошљавања, већ и због тога што уопште ствара атмоферу неизвесности у којој се и боље стојеће становништво уздржава од трошења већих свота новца.

И сама аутомобилска индустрија се суочава са огромним променама, правом револуцијом која се, кажу, дешава једном у сто година. Не само што се полако али сигурно мења технологија везана за погон, са фосилних горива на електричну струју, односно, водоник или биомасу, него се аутомобили све више компјутеризују и крећу у правцу потпуне аутоматизације, односно, аутономне вожње.

С тим у вези млађе муштерије сада одлажу куповину, очекујући скору појаву на тржишту још јефтинијих и по перфомансама моћнијих еколошких аутомобила и паметних возила, у којима ће током вожње моћи да спавају, слушају музику или читају вести на Интернету, сасвим препустивши управљање компјутеру.

Иза кризе која је захватила ауто дилере у Јапану налази се још један интересантан домаћи фактор. У Јапану, где има више од 15.500 продавница возила, око 90 одсто тржишта држе дилери који продају возила "Тојоте".

Тај див аутомобилске индустрије донедавно је инсистирао на томе да се одређени модели продају одвојено, што је омогућавало специјализацију и сепарацију продавница и умањивало њихову међусобну конкуренцију.

Од маја 2020, међутим, "Тојота" допушта продају свих модела својих возила у истом продајном објекту, што, када се примени у пракси, значи да сви дилери који с њом сарађују нуде отприлике исто, услед чега се онда намеће питање како се издвојити из масе и привући муштерије.

То све је довело до рађања горе поменутих, необичних идеја о везивању грађана за дилере кроз разне друштвене активности и комуналне догађаје.