Хачинсон: Нормализација би ублажила и друге проблеме

Америчка амбасадорка у НАТО Кеј Бејли Хачинсон оцењује да би се постизањем нормализације односа између Београда и Приштине ублажили и други проблеми на обе стране.

"Желимо да Косово и Србија раде заједно на нормализацији. Нормализација би допринела и да се ублаже многа друга отворена питања које имају обе земље", каже Хачинсон.

Амбасадорка САД при НАТО каже да је жеља НАТО да се на територији Србије и Косова превазиђу историјски проблеми и да успоставе инклузивна мањинска права "са обе стране границе".

Када је реч о односима НАТО са Косовским безбедносним снагама после промене њиховог мандата у војску, амбасадорка Кеј Бејли Хачинсон оцењује да ће Алијанска наставити да ради са косовским властима на успостављању војнне службе која ће бити "уређена на прави начин".

"То подразумева укључивање свих мањинских група, али и да раст снага буде зарад добробити и безбедности Косова", закључила је Хачинсон.

Америчка амбасадорка Кеј Бејли Хачинсон налази се у Бриселу где се на министрском састанку у среду и четвртак очекује расправа о даљем ангажамну НАТО са Косовским безбедносним снагама после промене њиховог мандата.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 13. феб 2019, 11:49) - Gavra [нерегистровани]

Normalizacija

Nema ništa normalno što se tiče Prištine i njihovih odluka, normalizacija kod njih ne postoji.

(уторак, 12. феб 2019, 23:23) - anonymous [нерегистровани]

Da gospodjo,

normalizacija je ovde strana rec, ako pratite ponasanje vladara iz Pristine. A osim toga, ta normalizacija treba biti amerckog "tipa" da ta kvazi-drzava sto pre pristupi Nato

(уторак, 12. феб 2019, 15:20) - Ana [нерегистровани]

Podrska

Srbija aktivno radi na normalizaciji odnosa sa Pristinom.