Кубуровић с хрватским министром о сарадњи у области правосуђа

Министарка правде Нела Кубуровић у Загребу разговарала је са министром правосуђа Хрватске Драженом Бошњаковићем о сарадњи и постојећим отвореним питањима две државе у области правосуђа.

Саговорници су истакли обострану посвећеност сарадњи и заједничком раду у циљу решавања отворених питања у области правосуђа и истакли да ће та сарадња бити настављена и у наредном периоду.

Говорећи о раду мешовите Комисије која за задатак има да изради Споразум о процесуирању учиниоца ратних злочина, министри су се сагласили да је остварен конкретан напредак и у циљу унапређивања даљег рада потврдили нови састанак те Комисије како би се интензивирале активности на коначном дефинисању свих преосталих аспеката предлога будућег Споразума до лета ове године. 

У циљу истинске обостране отворености за јачање сарадње и решавање овог питања договорен је и наставак рада друге мешовите Комисије (за размену спискова лица оптужених и осуђених за ратне злочине). Министри су истакли да се морају потпуно ажурирати спискови обе стране како би се отклонила неусклађеност и некомплетност до сада размењених података, те је договорен наставак активности у том смислу. 

Такође, министри су се договорили да се у рад те Комисије укључе и представници тужилаштава како би се интензивирала непосредна сарадња у циљу сигурности грађана обе државе.

У духу атмосфере међусобног уважавања и сарадње размењена су мишљења и о другим темама у домену правосуђа - могућности измене и допуне постојећих билатералних уговора како би се остварила непосредна сарадња између правосудних органа ради убрзања поступака. 

Разговарано је и о процесу преговора Србије са ЕУ и важности испуњавања свих мера унутар Поглавља 23. 

Такође, министри су разговарали и о заштити националних мањина о чему су размењена мишљења о правном оквиру за запошљавање мањина у правосудним институцијама обе државе. 

Обе стране су изложиле своја уставна и законска решења за заступљеност мањина у државним институцијама и правосуђу те практичне аспекте права мањина на запошљавање у телима правосуђа.

Битним елементом сарадње две државе и два правосуђа препозната је и сарадња кроз размену међусобних знања и искустава у процесу евроинтеграција. 

Истакнут је допринос хрватских стручњака у виду подршке и стручне помоћи која је до сада пружена Србији током ЕУ преговора, као обострана жеља да се таква сарадња настави и даље.

Састанак је протекао у пријатељској атмосфери, а став је обе стране да постоји јасан напредак у погледу решавања отворених питања, као и отвореност да се у непосредном предстојећем периоду дефинише прецизан правни оквир за будуће билатералне односе у правосуђу, наведено је у саопштењу Министарства правде.

број коментара 0 Пошаљи коментар