У новом закону о војсци и оно што подсећа на славне победничке године

Нови закон о Војсци Србије обезбеђује да војска буде ефикасније организована у складу са околностима и окружењем. Изменама је предвиђено и враћање старих имена појединим бригадама, рекао је за РТС министар одбране Александар Вулин.

Нове околности подразумевају другачију организацију војске у односу на некадашњу.

"Прва бригада, која покрива равничарски део, првенствено Војводину, и четврта, која се налази у брдима, има исти распоред јединица, војника, исту технику, што просто није добро", објаснио је, гостујући у Јутарњем програму, министар одбране Александар Вулин.

Подигнута је старосна граница за пријем у војску: на 40 година подигнута је старосна граница за пријем професионалних војника, а на 45 година за официре ако су прошли војну обуку, објаснио је Вулин.

Уз то, враћају се и називи појединим бригадама, попут славне 63. падобранске или 72. специјалне бригаде.  

"Србија ни у прошлости није изазивала ратове. И током прошле године имали смо упаде на север Косова, пратимо стање и реагујемо у складу са ситуацијом и спроводимо свако наређење врховног команданта. Војска треба да буде спремна, а на политичарима је да учине све да не дође до сукоба", истакао је Вулин.

Говорећи о најавама да би цензус на предстојећим изборима могао да буде смањен са пет на три одсто, Вулин каже да би то омогућило већини странака да уђу у парламент.

"Али политика није само калкулација. Верујем у укрупњавање и заједничку иницијативу. Разговарао сам са председником Вучићем и надам се да ћемо наставити нашу заједничку сарадњу", рекао је за РТС Александар Вулин.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

И Војни окрузи, цивилно војне потребе

Традиција су и пукови и униформе из тог периода за параду..
Спец бригаде су биле унутар Спец. Корпуса, сад можда уз др. јединице унутар дивизије, групације ..да се обједине ко онда....итд.

(субота, 18. јан 2020, 11:02) - Vldimir [нерегистровани]

Srbija mora da bude u stanju da odbrani svoju neutralnost!!!

U Vojsku bi moralo da se ulaze Mnogo Mnogo vise(!) i da pored profesionalne vojske i sva nasa mladost ima ponovo redovan vojni rok. A najbolje bi bilo kada bi vojska ponovo napravila svoje institute i fabrike sa kojima bi mogla, pored narodne i drzavne podrske i sama da zaradjuje za svoje odrzavanje i svoje razvijanje! Siguran sam kada bi VS imala neki otvoreni racun za finansijske donacije, garantovano bi bar 10% Srba u rasejanju ( od ± 2 miliona) bilo voljno da automatski odvaja mesecno ± 10 dolara ili eura a to bi zaista bila dobra finansijska inekcija za razvoj vojne industrije i nabavku modernijih i boljih vojnih sredstava!

(субота, 18. јан 2020, 10:51) - anonymous [нерегистровани]

E,

da danasnje generacije sluze vojni rok,znale bi sta je vojna tajna i sta sme,a sta ne sme da se govori za javnost sta se i koliko kupuje i kada od oruzja.

(субота, 18. јан 2020, 10:13) - milan lala [нерегистровани]

Kad stizu Panciri ?

Lepo je sto se vojska reorganizuje , tako i treba , nego da nama ministar konkretno bez uvijanja saopsti kada stize Pancir S 1, tenkovi i oklopna vozila . 

(субота, 18. јан 2020, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

Пукови

Војска,...па традиција су Пукови, гвоздени,четврти....где су Пукови? Па дивизије,оперативне групације које делују ...

Био је Корпус специјалних снага у ВЈ, ове две бригаде можда као онда треба да другим јединицама да имају ранг Специјалне дивизије и сл.

Вратите у школе под хитно -Одбрану и Заштиту, нека се зове како оћете; "Безбедност грађана и државе" или....и у склопу да буде можда предвојничка обука и за мушке и женске школарце као промоција за војни рок и војна занимања...