Министар Вулин: Русија и Кина нас не условљавају

Министар одбране Александар Вулин изјавио је да су Русија и Кина пријатељи Србије, не држе нам придике и не условљавају своје пријатељство ничим, па ни нашим економским или политичким изборима.

Поводом изјаве председника Одбора за европска питања немачког Бундестага, Гунтера Крихбаума да "не иде да кандидат за приступање посматра ЕУ и Русију као равноправне партнере", министар Вулин је питао како је онда прихватљиво да пројекте које финансира ЕУ изводе кинеске компаније у земљама чланицама ЕУ.

"Зашто онда то не сме да се дешава у земљама кандидатима за чланство у ЕУ? Хрватска може да прави европским парама мост који граде Кинези, а Србија не сме да гради са Кинезима ауто-пут који сама финансира", казао је Вулин. 

Министар одбране је подсетио и да Немачка, земља из које је посланик Крихбаум, има рекордну трговинску размену са Кином, а са Русијом завршава 'Северни ток' највећи енергетски пројекат у Европи", навео је Вулин у изјави за јавност.

Министар одбране је истакао да су Русија и Кина пријатељи Србије, не држе нам придике и не условљавају своје пријатељство ничим па ни нашим економским или политичким изборима.

"Нема малигног руског или кинеског утицаја у Србији, нема опасности да нам те велесиле отму део територије, забране коришћење технологије, повуку инвестиције", истакао је Вулин.

"Крихбаум би морао да буде опрезан када Србима забрањује оно што Немцима дозвољава, јер то нас враћа у Немачку пре Другог светског рата и тада врло популарну теорију виших и нижих раса - Аријевцима је дозвољено све, а осталима није дозвољно ништа осим да буду економско и политичко робље. Ако ЕУ хоће да опстане и буде скуп вредности коме теже и земље ван ње, нека се чува теорије и праксе аријевских господара и њима потчињеног света. У скуп вредности које треба да чине ЕУ не би смеле да спадају бахатост и лицемерје", изјавио је министар Вулин.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 26. јан 2020, 01:40) - anonymous Yorgo [нерегистровани]

@ A zasto mi uzimamo novac od EU?

Mislim da ti je matematika slaba strana. Ko ima vecu korist od tih kredita, mi ili oni.? Mi sav taj novac treba u celini da vratimo+ kamate, pa ti sada izracunaj kome vise odgovara.

(субота, 25. јан 2020, 21:55) - milan lala [нерегистровани]

Istina

Bravo za gospodina ministra , samo istinom na lazi , tako se stiti nacionalni interes .

(субота, 25. јан 2020, 20:38) - anonymous [нерегистровани]

A zasto mi uzimamo novac od EU?

Zasto ne kazemo "ne" kreditima iz EU? Zasto nam Rusi i Kinezi ne daju kredite?
To vam je isto!
Uostalom, standardi EU i Srbije nisu isti. Mi sve radimo "iz srca", a EU pa cak i Kinezi i Rusi "iz glave".

(субота, 25. јан 2020, 16:45) - mitar [нерегистровани]

E hvala bogu ...

Da im je neko rekao jasno i glasno. Pravi prijatelji Srbije ne uslovljavaju i ne ucenjuju nas narod. Ako pojedini Nemci mrze Rusiju i Putina to nas ne treba da cudi jer su dva puta porazeni u svetskim ratovima. Ostaje pitanje njima, a zasto bismo mi sankcionisali jedan bratski i slavenski narod? Zasto nas uvlace u tu politiku mrznje prema Rusiji kao i druge EU narode. Spremaju li se to oni za jos jedan osvajacki rat?

(субота, 25. јан 2020, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

Argument se dobija primerima

Izvanredan odgovor ministra Vulina. Neka ova izjava postane primer svim nasim politicarima. Da bi se Zapad "spustio na nasu horizontalu", argumenti moraju da se iznose primerima, kao sto je to u ovom slucaju uradio minister Vulin. Bravo!

(субота, 25. јан 2020, 14:06) - anonymous [нерегистровани]

Istine radi

Na vrlo nedemokratski i nekorektan, cak i nadmeno atogantno kazivanje i drzanje pridike, pomenutog gospodina iz Nemacke, treba dati ovakav odgovor i konstataciju. Bravo ministre za odgovor. Tako zvani I samo zvani “veliki“ iz Evrope i Amerike sebi daju za pravo da svima drugima, posebno “malima” (kako ih oni vide) daju za pravo da im govore, sugerisu, propisuju sta za “male” dobro. Kad im “mali” ne klimaju vec odgovore na primeren nacin to im se ne svidja. Pojedinac, firma, drzava koja ne drzi do sebe, neka ne ocekuje korektnost i postovanje drugih. Princip uvazavanja je osnov za svaki medjusobni odnos. Ponos i dostojanstvo su znacajne vrednosti. Na nepristojne pridike, uvrede treba reagovati. Sto je tamo njima dozvoljeno to je “malim” zabranjeno, oni mogu ali vi drugi nemojte, odmah slede zamerke i pridike.

(субота, 25. јан 2020, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

MladaBosna

Treba se drzati prijatelja i saveznika a sa ostalima kako moze.

(субота, 25. јан 2020, 12:01) - anonymous [нерегистровани]

Svaka čast

Baš im ga je reko!
Bravo ministre.