Посланичка питања о Републици Српској, документарцу "Владалац", РТС-у, Лончару

Посланици Скупштине Србије искористили су прилику да на почетку седнице поставе питања извршној власти и државним органима. Интересовало их је ко је финансирао документарни филм "Владалац", да ли Србија може да реагује на дешавања у Републици Српској, јер је потписник Дејтонског споразума, као и да ли ће бити смењен министар здравља Златибор Лончар.

Посланик СНС-a Маријан Ристичевић питао је Министарство културе ко финансира серијал "Владалац" који се емитује на телевизији Н1, наводећи да је он још пре годину дана упозорио да ће та телевизија заједно са Новом креирати у изборној кампањи политичке прилике у земљи на одређени начин.

Упитао је да ли серијал финансирају грађани преко претплате за СББ или Башким Улај за кога је, каже, утврђено да је финансирао уредника Н1 Југослава Ћосића.

"Да ли је албанска мафија наручила да се четири сата на Н-1 емитује емисија 'Владалац'?", питао је Ристичевић.

Питао је и директора РТС-а Драгана Бујошевића по ком се критеријуму позивају политичари у емисије на тој телевизији, рекавши да има оних који су за три године гостовали шест пута, а да он, као најактивнији посланик, није гостовао ниједном за осам година.

Посланик СРС-а Александар Шешељ питао је у светлу "проветравања" у владајућој странци да ли ће бити смењен министар здравља Златибор Лончар, за кога каже да је "тешко компромитована личност".

Шешељ каже и да је Лончар недавно покушао да подели српски народ критикујући оне који долазе из Црне Горе, "као да тамо живи неки други народ".

Посланица СПС-а Весна Ивковић питала је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да ли се припрема документ у циљу заштите животне средине, имајући у виду да је недавно саопштено да су као највећи загађивачи означени издувни гасови и индивидуална ложишта.

Посланик Нове Србије – Покрета за спас Србије Ђорђе Вукадиновић указао је да је Народна скупштина Републике Српске усвојила закључак у вези са, како је рекао, антидејтонским деловањем Уставног суда БиХ.

"Последња у низу скандалозних одлука је покушај да се пољопривредно земљиште преведе из власништва РС у власништво БиХ, следећи случај ће бити са шумама, водама... на тај начин се мења дејтонска структура и урушавају институције РС", рекао је Вукадиновић.

Питао је да ли Србија као потписница Дејтонског споразума може да реагује.

број коментара 0 Пошаљи коментар