Дачић: У БиХ се дешава тиха ревизија Дејтонског споразума

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да одлуку Уставног суда Босне и Херцеговине укњижавању пољопривредног земљишта Републике Српске на БиХ види као тиху ревизију Дејтонског споразума. Дачић наводи да одлука Уставног суда о књижењу земљишта прелази ингеренције тог суда.

Ивица Дачић је рекао да Бошњаци покушавају да од БиХ која је, истиче Дачић, заједничка држава равноправних народа и ентитета, направе унитарну државу у којој ће већину имати они.

"Муслимани сматрају да у овом тренутку имају скоро већину, а то ће довести до тога да се повремено укидају принципи равноправности", рекао је Дачић за ТВ Прва.

Истиче да је Дејтонски споразум дефинисао јасна правила и улогу Уставног суда, зато је проблем, наводи Дачић, што одлука Уставног суда о књижењу земљишта прелази ингеренције тог суда.

"Уставни суд одлучује о ономе што су ингеренције БиХ као државе, а земљиште и шуме нису власништво БиХ и та одлука прелази ингеренције Уставног суда", истакао је Дачић.

За изјаву Милорада Додика "Goodbye BiH, welcome RS-exit", Дачић каже да је види као политичку борбу и јасну поруку "да ће муслимани ако наставе са угрожавањем равноправности Срба и Хрвата имати проблеме".

"Срби неће дозволити укидање Републике Српске", навео је Дачић.

Указао је и да је СДА, највећа муслиманска странка у БиХ, формирана на политици Алије Изетбеговића који је пре 40 година дефинисао у Исламској декларацији да се исламска држава може формирати када муслимани имају већину.

"Сада мисле да они имају већину, а то је била и тема пре неколико месеци на конгресу СДА", рекао је Дачић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 18. феб 2020, 15:52) - anonymous [нерегистровани]

Dejtonski sporazum

Kostatacija da Dejtonski sporazum se krsi nije dovoljna.
Ultimatum podpisnicima Dejtonskog sporazuma ; Sastanak i resavanje problema. Alternativa je razvod braka demokratskim putem. Biti konkretan i konstruktivan i u dogovoru sa saveznicima, staviti do znanja da nikome u RS nije do rata i prolivanja krvi, ali da su Bosnjaci - muslimani presli crvenu liniju. Resenje ; razvod braka demokratskim putem

(уторак, 18. феб 2020, 13:08) - anonymous [нерегистровани]

Eno, u Hrvatskoj Srba 3%

Da li se neko žalio? Nije. Tu i tamo, sporadično, od 1995...
Uglavnom, Srbija je preko svega prešla, iako je morala da i interveniše, u vreme kada se moglo oružjem. Ali je izabrala da se ne meša...
RSK je žrtvovana da bi opstala RS! Jasno i glasno!
Kosovo, CG, S.Makedonija su takođe puštene da odu...
Srbi su i tim državama građani 3. reda! Ali Srbija ne mari. Mari samo za 49% BiH!? Zašto?