Посланичка питања о продаји Комерцијалне банке

Посланици Скупштине Србије искористили су прилику да на почетку седнице поставе питања извршној власти и државним органима. Посланици су питали председницу владе Ану Брнабић и министра финансија Синишу Малог који су били аргументи за продају Комерцијалне банке.

Посланик Српске радикалне странке Александар Шешељ каже да је и гувернер НБС Јоргованка Табаковић навела да продаја те банке није у најбољем интересу Србије и додала да држава може да управља Комерцијалном банком, међутим, Србија је, каже, "некако на брзину" продала ту банку Новој љубљанској банци (НЛБ).

Према Шешељевим речима, држава се на тај начин свесно одрекла озбиљног дела монетарног суверенитета.

"Питам премијерку и министра финансија који је био конкретан интерес Србије да прода Комерцијалну банку која послује са профитом", питао је Шешељ и позвао гувернера НБС да не дозволи да дође до продаје и да влада поново расмисли о томе.

Посланик Нове Србије - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић је такође затражио одговоре од премијерке и министра финансија који се тичу аргумената за продају Комерцијалне банке.

"Више пута сам апеловао на министра финансија вођен аргументима струке, логике, па и политике да се не продаје Комерцијална банка и да продаја највеће домаће банке темељно задире у економски суверенитет земље", оценио је Вукадиновић.

Сагласан је са критикама да је претходна власт гурала банке у стечај и продавала их, али, како је истакао, то не сме бити алиби да се са истом праксом настави.

Посланик ЛДП-ЛСВ-СДА Санџака Фатмир Хасани питао је зашто се не инвестира у најнеразвијенијим општинама на југу Србије као што су Прешево, Бујановац и Медвеђа, тврдећи да млади из тих општина највише одлазе у западне земље.

Хасани је навео да би Србија требало да има стратегију да се у целој земљи пођеднако инвестира.

Посланик на листи Српске напредне странке Маријан Ристичевић питао је Министарство за државну управу и локалну самоуправу шта ће предузети ако се на територији општине Стари град на чијем је челу Марко Бастаћ не формира Општинска изборна комисија за локалне изборе.

Ристичевић је навео да постоје индиције да Бастаћ и "криминална екипа која тамо влада" неће формирати ОИК са циљем да делегитимизује предстојеће изборе.

Ристичевић је имао питање и за Министарство културе. Желео је да зна шта ће предузети поводом ширења лажних вести БИРОДИ-ја, организације која је објавила да ТВ Н1 има најбоље избалансиран програм. Организација је, каже, позната по томе што у њој седе чланови експертског тима Драгана Ђиласа.

"По мени је то ширење лаЖних вести. Не знам зашто је држава допустила да стране ТВ регистроване фиктивно у Луксембургу могу активно да уцествују у изборној кампањи", питао је Ристичевић и констатовао да је БИРОДИ андтидржавна организација.

Каже да је раније упозоравао "да ће Н1 и Нова С у кампањи покушати да утичу на изборни процес".

Посланица Српске напредне странке Сандра Божић питала је ректорку Универзитета у Београду, Министарство просвете, Министарство правде о образовању посланика Демократске странке Балше Божовића.

Божић је рекла да се Божовић представља као дипломирани правник који је студије завршио на Правном факултету у Београду,, међутим, како тврди, његово име се не може наћи на списку тог факултета.

"Заиста сам била темељна и прегледала сам апсолутне све смерове од основних до докторских студија и нисам успела да нађем ниједног Балшу Божовића који је завршио Правни факултет", рекла је Божићева.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар