Вучић: Западни савезници ће усагласити ставове о Косову

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ће о решењу косовског питања бити усаглашени ставови западних савезника, али да не зна у којој ће форми бити саопштени. "Да ли ће се прво појавити Американци или Европљани је небитно, ставови ће бити усаглашени", навео је Вучић.

Александар Вучић је одговарајући на питање новинара када очекује да ће бити предложен план "Ахтисари плус-плус", рекао да се стално поставља такво питање, али да оно није суштинско већ формално питање.

Према његовим речима, негде се некоме "око тога жури, а негде постоји жеља да успори".

"Не знам када ће. Можда за три месеци или три године. Свеједно ће се догодити", нагласио је Вучић.

Косово и Метохија биће доминантна тема у Вашингтону

Председник Вучић изјавио је да ће у разговору са америчким званичницима, током боравка у Вашингтону, питање Косова и Метохије несумњиво бити доминантна тема, а да ће се он борити за интересе Србије.

"Имаћу много много важних разговора", рекао је Вучић, додајући да о томе може да говори тек сутра и прекостура, када путује у Вашингтон.

"Шта год да бих вам рекао... свакако ће Косово бити доминантна тема у разговору са америчким званичницима", рекао је Вучић новинарима упитан за посету САД.

Председник Србије је навео и да ће за званичницима САД разговарати и о другим важним питањима, билатералним односима, економској сарадњи са САД.

"То све иде добро, у добром смеру, али Косово ће бити несумњиво доминантна тема, која за нас није лака, јер имамо другачије виђење и поглед на ствари у доносу на моје домаћине", рекао је Вучић.

Угрожавање мира и санкције био би страшан проблем за Србију 

Све што би угрозило стабилност, мир и поредак и увело било какве санкције, правило би страшан проблем за Србију, изјавио је председник Србије одговарајући на питање новинара какве притиске очекује на Србију због КиМ.

Вучић је тако одговорио на питање да објасни своју изјаву да после укидања косовских такси Србија може да очекује страховите притиске да призна Косово, односно да им се дâ столица у УН.

Упитан, такође, чиме би Србија могла да се уцењује, Вучић је рекао кратко: "репертоар је широк".

"Ја то не могу да прихватим. А, да ли могу да прихватим? Па, показао сам и 2013. када нисам прихватио да Косово уђе у УН. Тако да је тешка ситуација за нас, да нисте паметни", истакао је Вучић.

Поручио је да не жели у тој тешкој ситуацији да слуша придике од оних који немају ништа да понуде већ само знају да критикују "иако су све раније уништили и прихватили" и то упоредио са знањем да се "растуре коцкице," а незнањем да се склопе.

"А, ми морамо да склопимо коцкице и да зидамо своју палату, своју државу, на најлепши начин", поручио је Вучић. 

"Сит сам придика и моралних тирада из БиХ"

Вучић је изјавио је да је сит придика и моралних и политичких тирада из Босне и Херцеговине и поручио да нико не треба да му објашњава како да обавља посао председника државе.

Упитан да прокоментарише изјаве Жељка Комшића и Бакира Изетбеговића, које се тичу реаговања Србије на ситуацију у тој земљи, али и на поступке Милорада Додика, Вучић каже да постоји кампања у региону да Србија мора да се оптужи за све проблеме.

"А кад их питате шта сам урадио и рекао, нема одговора, него што ниси спречио Додика? Није мој посао ни да спречавам ни да не спречавам Додика већ да говорим у име Србије. Нећете ви да ми говортите шта ћу да говорим у име Србије", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Каже и да је "сит моралних тирада од оних који имају најмање права да му држе придике".

"Али боље да прећутим и кажем - терајте своје, причајте шта хоћете, ја ћу да радим свој посао и да се трудим да направимо што боље односе у Србији", навео је Вучић и додао да не види срећу у томе да их опсује или каже нешто лоше о њима не би ли стекао политички поен у Србији или РС.

Упитан да прокоментарише изјаву Бакира Изетбеговића да врло благо реагује на претње Милорада Додика рецесијом, Вучић је ''захвалио" свим Бошњацима и Хрватима што би да, како каже, обављају посао председника Србије.

"Ја им препоручујем да се кандидују за следећег председника, да ми не држе моралне и политичке тираде како да се понашам", истакао је Вучић.

Додаје да могу да му замере нешто кад је реч о његовим поступцима, али да не могу да му држе придике како да обавља посао председника.

"О томе оцену дају грађани Србије на изборима, а не грађани неких других држва", рекао је Вучић.

Закључио је да неће изговарати теже речи и користити своју и снагу земље коју представља да би уносио било какву нестабилност у "ионако крхку ситуацију у региону".

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 28. феб 2020, 07:18) - Tina [нерегистровани]

politika

Srbija ce nastaviti da vodi politiku mira i stabilnosti

(петак, 28. феб 2020, 06:40) - Natasa [нерегистровани]

Vucic

Kosovo je Srbija!

(четвртак, 27. феб 2020, 21:46) - Graje [нерегистровани]

Saradnja

Srbija sa zapadnim savetom ne treba da se složi.Srbija je na pravom putu razvoja i napretka.

(четвртак, 27. феб 2020, 19:40) - anonymous [нерегистровани]

reč

Kosovo je deo Srbije, i tu nikakve dileme nema.

(четвртак, 27. феб 2020, 18:20) - anonymous [нерегистровани]

Najgore je kad imas predrasude

i postanes flegmatican i pasivan i mislis da je sve vec propalo a protivnik samo blefirao i pobedio.

(четвртак, 27. феб 2020, 17:33) - anonymous [нерегистровани]

..........

pa valjda se i Rusija i Kina pitaju za nesto ili mi samo o tome mastamo. Valjda je Rusija bliza od Amerike.

(четвртак, 27. феб 2020, 17:21) - Saša [нерегистровани]

Istina

Dogovori se sa Spanijom, Slovačkom, Kiprom čije je Kosovo i to pod pokroviteljstvom Rusije i Kine kao članovi E.U. i Saveta bezbednosti. Samo bez izgovora i odugovlačenja.