Читај ми!

Вучић о блокади путева: Реакција полиције била је таква да све прође мирно

Председник Александар Вучић изјавио је да су људи који су блокирали путеве у суботу прекршили Устав, да нису чак ни пријавили скуп у складу са законом, али да је реакација полиције била таква да све прође мирно, како би и требало да буде.

На питање како коментарише то што полиција у суботу није спречила блокаду и тиме на неки начин кршила Устав и законе, Александар Вучић је констатовао да они који блокирају некога крше Устав, елементарну норму, а то је слобода кретања.

У Београду и више градова Србије јуче су одржани протести и блокаде путева.

"Они угрожавају слободе других људи, нису чак ни најавили своје протесте у складу са законом, па чак и када је полиција дошла и замолила да то не раде, они су и то прекршили и урадили", додао је Вучић.

Онда се, каже, поставља питање да ли да полиција иде у интервенцију у складу са Уставом и законом, онако како то раде у свим европским земљама, а што су сви могли да виде претходних недеља у Белгији, Холандији, Немачкој... - или да се понаша другачије и да пусти да "то тако прође".

"Одлука је била та... То је био мали број људи јуче... Они се хвале да су највећи скупови када скупе 3.000 људи, да скупите и 5.000 није бог зна шта... Јуче је Газелу блокирало 70 људи са једне и 50 са друге стране, а у Београду живи два милиона људи...", констатовао је Вучић и додао:

"То је питање слобода. Видећемо како ће полиција да реагује у будућности. Ја мислим да треба да реагује тако да буде мирно, јер ми немамо проблем са тим. Имају грађани кад их неко блокира, али држава, државни органи немају проблем".

"Овде нема водених топова, можда само вишка демократије"

Председник Вучић констатовао је да у Србији нема водених топова, као одговор полиције када неко протестује на улици, али да можда има "мало вишка демократије", јер је могуће да неко блокира саобраћајнице, што је супротно Уставу.

"Што се тиче протеста и насиља, то је много иманентније вама у ЕУ него нама овде. Ми немамо ни водене топове, ништа живо не користимо од тога и срећан сам што то све нормално функционише у Србији", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара РТВ Словеније, након састанка са словеначким председником Борутом Пахором.

Вучић је додао да у Србији има можда "мало вишка демократије", јер сви могу да затварају локалне и ауто-путеве.

"Мисле да имају то право, што код вас наравно немају. Али, ваљда ћемо и ми достићи тај демократски ниво као ви сада, пада једном неко схвати да није нормално да то ради ни овде у Србији", рекао је Вучић.