Читај ми!

Дачић: Расписивање парламентарних и локалних избора 15. фебруара

Ванредни парламентарни избори и локални избори у појединим местима биће расписани 15. фебруара, док ће председнички избори бити расписани највероватније 2. марта, изјавио је председник Народне скупштине Ивица Дачић. Додао је није пракса и није за то да се изборни закони мењају пред изборе, али се то сада чини јер је резултат међустранчког дијалога и препорука ОЕБС-а како би изборним условима у Србији релативно сви били задовољни.

Ивица Дачић је изјавио да локалне и председничке изборе расписује он, као председник Народне скупштине, док ће председник Републике, како је навео, расписати ванредне парламентарне изборе, а након образложења Владе Србије да се распишу ванредни парламентарни избори.

"Циљ већине странака је да сви избори буду одржани истог дана, неки договор је да то буде 3. априла. Законски и уставни рокови за расписивање избора су различити, тако да када је реч о локалним и парламентарним они се расписују 45 дана пре одржавања, што је око 15. фебруара. Председнички избори се расписују 90 дана пре истека мандата, председнику Вучићу мандат истиче крајем маја и расписивање ће бити значи око 2. марта", рекао је Дачић у Лесковцу, где је одржао састанак са руководством градских и општинских одбора из Јабланичког, Пчињског и Пиротског округа.

Поновио је да ће СПС подржати Александра Вучића за председника Републике, ако он буде одлучио да се кандидује.

Дачић је поновио и да се неће кандидовати за председика Републике, јер би то значило да "ради у интересу оних који би да сруше Вучића".

Лидер СПС-а је најавио да ће у наредних неколико дана разговарати са председником СНС-а Александром Вучићем везано за то како ће СНС и СПС изаћи на изборе, да ли као једна или две изборне листе.

Да ли ће изаћи као једна или две листе, Дачић каже да то зависи од тога како ће бирачи на то реаговати, али и шта је најкорисније како би освојили већи број посланичких места.

"Ове године се навршава 10 година откако се налазимо у коалицији са СНС-ом, мислим да смо заједно остварили значајне резултати у реформи Србије. Наши циљеви остају исти, а то значи да учинимо све што можемо да Србија убрзаним корицима иде напред", рекао је Дачић.

Поводом предстојећих избора, Дачић је у Лесковцу одржао састанак са руководством градских и општинских одбора из Јабланичког, Пчињског и Пиротског округа и рекао да је као председник СПС-а обишао целу Србију и разговарао са представницима те партије.

"СПС је увек спреман за изборе, сада је важно да се та радна температура подигне и да уђемо у све припреме за изборе, с обзиром да ће то бити већ идућег месеца", закључио је Дачић.

"Изборни закони се мењају јер су резултат дијалога"

Није пракса и нисам за то да се изборни закони мењају пред изборе, али се то сада чини јер је то резултат међустранчког дијалога и препорука ОЕБС-а како би изборним условима у Србији релативно сви били задовољни, изјавио је у Лесковцу Ивица Дачић.

"Водили смо међустраначки дијалог и као резултат тог дијалога биће промене појединих изборних закона и то се ради у сагласности свих учесника у том процесу", рекао је Дачић одговарајући на питање новинара да прокоментарише то што се изборни закони мењају пред изборе.

Сагласан је, каже, да се то не треба чинти уочи избора, као и да то није била намера, али да се то ради као потреба да се поправе они закони који би омогућили да релативно сви буду задовољни изборним условима и да имају улогу у контроли изборних процеса.

"То је допринос побољшавању услова за одржавање избора у Србији", рекао је Дачић.

Подсетио је и да ће 27. јануара у Београд доћи представници Европског парламента, Тања Фајон и Владимир Билчик, који ће разговарати да представницима свих странака.

"Међународна заједница да обезбеди да Срби гласају на KиМ"

Међународна заједница мора да обезбеди услове да Срби на KиМ гласају на следећим изборима и да се не понови ситуација са недавног референдума, изјавио је у Лесковцу председник Народне скупштине Ивица Дачић.

"То је принципијелно питање и од тога Србија неће одустати", рекао је Дачић.

Нагласио је да Срби морају да имају право да гласају на KиМ, као што се то, посећа, до сада увек и радило.

"Ово је стварање једне атмосфере да Срби не могу да учествују у изборним и политичким процесима у Србији и овде је једино ствар у томе што су раније представници међународне заједнице били ти који су обезбеђивали да друга страна да сагласност, овога пута те сагласности није било", рекао је Дачић.

Истиче да се овога пута та сагласност чекала као "могућа тачка за евентуалне интервенције" на оним местима где би било организовано гласање.