Читај ми!

Народна странка: Поштујемо коалициони споразум, чекамо резултате истраживања

Народна странка саопштила је да је путем медија информисана "о одлуци Главног одбора Странке слободе и правде (ССП) да председнички кандидат те странке на изборима буде члан Народне странке Здравко Понош".

Народна странка подсећа да је у Београду 26. новембра 2021. године потписала коалициони споразум са ССП-ом, Демократском странком и другим политичким организацијама.

Додају и да члан 2 тог споразума каже да ће његове странке потписнице консензусом изабрати и предложити кандидата за председника Републике.

"С обзиром да у досадашњим разговорима са нашим коалиционим партнерима није постигнут договор око заједничког кандидата за председника Републике, сложили смо се да наручимо два стручна и независна истраживања јавног мњења која би нам помогла да заједнички направимо најбољи избор. Та истраживања су у току, а њихови резултати би, по раније установљеном плану, требало да нам буду представљени у уторак, 25. јануара", наводи се у саопштењу.

Народна странка додаје да ће наставити да поштује коалициони споразум, као и све друге договоре које је постигла са својим партнерима.

"С тим у вези, нећемо предузимати било какве једностране кораке. Јединство опозиције је кључна претпоставка за успех на предстојећим изборима. Заједнички кандидат за председника Републике требало би да буде особа за коју се објективним методама утврди да има највећи потенцијал да се супротстави кандидату власти", саопштава Народна странка.

Та партија закључује да одлучивање по овом важном питању "не би смело бити вођено било каквим личним, партијским или другим посебним интересима".

Главни одбор Странке слободе и правде јуче је одлучио да партнерима у опозицији предложи да подрже Здравка Поноша као заједничког кандидата на председничким изборима, а потпредседницу странке Маринику Тепић за носиоца листе на парламентарним изборима.