Који дани су некрштени

"Шта бисмо били да наши преци нису чували, објављивали и записивали шта им се догађа" питање је које поставља етнолог Драгомир Антонић, који је приредио Српски народни календар за преступну 2020. годину.

Важност очувања породице огледа се кроз обичаје и њихово традиционално празновање током године.

Да су се Срби управљали према празницима којима се показује не само величање живота већ и небеских промена, препознаје се и у Народном календару.

"Ако своје сећање, обичаје, своју традицију, своју веру, свој језик сачувамо, онда ми знамо ко смо. Да то што смо сачували пренесемо млађима од себе. И то је начин на који један народ опстаје. И то је један начин на који се култура и традиција чува", наводи етнолог Драгомир Антонић.

Народни календар настао је и према сменама годишњих доба. Прва календарска славља везивана су за празновање Христовог рођења и Василице, православне Нове године или Малог Божића.

Дани до празника за који се Срби поздрављају са "Бог се јави", према Народном календару слове за некрштене.

Некрштени дани се завршавају са Богојављењем, почели су 10. јануара. Пред нама је и Свети Јован, једна од највећих слава у Срба и нормално стиже и Свети Сава који је написао Законоправило пре 800 година. На тај начин је устројио Српску православну цркву и српску државу и справом се сматра највећим Светитељем у Срба.

Величање Светитеља Саве и великих празника у част Богородице и Христа насликани су не само у средњовековним већ и новосаграђеним храмовима и украшавају духовни простор светиња у којима Срби преносе све што је сачувано као вишевековна народна традиција.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 17. јан 2020, 18:46) - Pavlovic [нерегистровани]

Oabjašnjenje

Zar nije bilo prikladnije da neko iz naše crkve pojasni narodu koji su nekršteni dani i šta je suština i po kom principu je sačinjen kalendar koji se smatra jednim ako ne i najpreciznijim kalendarom koji je ikada sačinjen !