Где је линија између коцкања као врсте хобија и озбиљног проблема

Осмишљена давно као вид разоноде, коцка све чешће измиче контроли и постаје озбиљан проблем. Посебно забрињава то што је, према статистици, међу зависницима од коцкања све више малолетника. С друге стране охрабрује што је више и оних који проблем признају и траже помоћ.

Случајева када повремена жеља да се окуша срећа поприми озбиљније размере има свуда око нас.

"То крене 20 динара, 40 динара па после све више", каже једна грађанка. 

"Ја имам пуно другова који се коцкају, добро, то није у тој мери, али мислим да је данас коцка начин да се на што лакши начин доће до већег новца до ког није могуће доћи", каже један младић.

Последњих година бележи се и значајно померање старосне границе.

"Сада су то особе од 18 до 25 година, што значи да се та граница померила на доле и те особе почињу као малолетници, када мозак малолетника није способан да котролише ни многе друге ствари па ни коцкање", каже Владан Радивојевић из Центра за ментално здравље у Нишу.

Где је тачно линија између коцкања као врсте хобија и озбиљног проблема тешко је утврдити.

Саговорник РТС-а већ двадесет година игра спортску прогнозу четири до пет пута недељно, али не мисли да има проблем.

"Немам неких проблема, нисам имао неке дугове због клађења", рекао је саговорник.

Да ли је неко коцкар не дефинише се само учесталошћу или материјалним губитком већ тиме колики је значај коцкања у односу на друге животне активности. Код младих се најпре примете промене у школи, а занемарују се и друге обавезе. Кључ је у породици, а превентива набољи лек.

"Да деца знају какав је ризик од коцке и да их не тапшемо по рамену то је само један тикет, то су само два тикета. И да их не охрабрујемо, ако добију мање износе јер смо на тај начин саучесници у стварању зависности од коцке", каже Маријана Динић из Центра за социјални рад у Нишу.

Ако до проблема већ дође, решење постоји. Заводу за метално здравље у Нишу се за помоћ прошле године обратило се више од две стотине особа које имају проблем са коцкањем.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 10:51) - Radović [нерегистровани]

Zabraniti rad kockarnicama i kladionicama osim u lux hotelima!

Kockarnicama - kladionicama treba uvesti taksu 100%. Na uplaćenih 100 dinara, još 100 dinara takse državi. Drugo pitanje, kockarnice - kladionice su prešle na ON-LINE klađenje, taj promet naša poreska uprava ne zna da prati i oporezuje. Najbolje bi bilo zabraniti rad kockarnicama i kladionicama, ostaviti samo luksuznim hotelima mogućnost da se bave ovim poslom. Ja sam siromašan ali nisam očajan. Stanite ispred bilo koje kladionice i posmatrajte malo starije osobe iznad 30 godina, njihov pogled vam sve govori.