Плагијат је и једна реченица неовлашћено узета из туђег текста

Обавеза је да све докторске дисертације пре одбране иду на проверу оригиналности текста, каже за РТС ректорка Иванка Поповић. Указује да само три факултета Београдског универзитета имају програм којим може да се открије да ли смо преписали делове нечијег рада.

Иванка Поповић је у интервјуу за РТС говорила о томе колико је у Србији распрострањено плагирање дипломских, мастер и докторских радова и која су могућа решења.

- Све сакупљене податке нећете наћи, сваки универзитет има поимања на нивоу докторских студија, факултети знају на нивоу нижих нивоа студија. Мора да се нагласи већ у школском узрасту како се на правилан начин преузимају резултати који су други људи пре нас стекли, до њих дошли. Знате мислим да је проблем у томе што су инофмрације лако доступне, нарочито преко интернета и у том смислу пошто је то тако лако доступно не схвата се да је то нечије власништво, да је то вредност.

Колико факултета у Србији има програм којим може да се открије да ли смо преписали делове нечијег рада и да ли је и у томе решење, да ли би сви факултети требало да имају такве програме?

- Обавеза по Закону у целој земљи је да све докторске дисертације пре одбране иду на проверу оригиналности текста. Што се тиче нижег нивоа студија, ја могу да Вам кажем само за Универзитет у Београду, тренутно га имају три факултета и многи факултети размишљају да то набаве, али исто тако морам да кажем да је то доста скупо и за многе факултете неприступачно. Држава је већ у оквиру разговора Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Конуса договорила да заправо држава финансира прегледање свих докторских дисертација на нивоу Републике Србије, сада можемо полако да преговарамо за даље, али кажем вам то су врло озбиљна средства.

Да ли можете да нам објасните шта је плагијат, дакле колико процената један рад треба да буде преписан да би могао да буде оспорен? Ово питање се посебно отворило у јавности онда када је комисија ФОН-а одлучила да близу седам одсто рада није довољан проценат да би он био оспорен.

Било какво кванитатвино дефинисање шта је плагијат, шта није, је потпуно беспредметно. Заправо, већ једна реченица ако је кључна, ако је преузета неовлашћено из туђег текста представља плагијат, тако да не можете то на административни начин решити. Дужност је ментора и наставника да утврди у којој мери преузимање туђих резултата и текста представља прекршај.

Када сте већ код ментора, дакле каква је њихова одговорност, када се утврди да је нечији рад плагијат, ко и како покреће и какав поступак против ментора?

У смислу етичког понашања може се покренути поступак против ментора или наставника, да ли је поступио на етички начин и то се ради у оквиру, макар у Универзитету у Београду, нашег кодекса професионалне етике, дакле процедуре постоје.

Рад Београдског универзитета прошле године свакако је обележила и одлука да је докторат министра финансија плагијат. Министар се обратио Управном суду. Како Београдски универзитет гледа на тај потез?

Управни суд може да донесе одређене одлуке које може процедурално да утиче на ту целу процедуру, али што се тиче садржаја, верујте, тај налаз је прилично коначан за академску заједницу. Ми ћемо се наравно повиновати одлуци Управног суда, то се не доводи у питање, али чињенице и докази су прилично јасни и доступни свима.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(недеља, 26. јан 2020, 03:25) - Vera [нерегистровани]

plagijat plagijata

Da li ste Vi gospodine pročitali šta ste napisali!?Rektorku očigledno je,niste ni pokušali da saslušate,ali mogli ste bar sebe da čujete i utišate u besmislenom pokušaju da nepobitnu istinu politizujete.Beogradski Univerzitet,da ste hteli da čujete,ima program kontrole plagijata,a ovaj je samo "zazvonio" i upalio alarme

(четвртак, 23. јан 2020, 13:28) - anonymous [нерегистровани]

Edukacija

Zanimljivo je da u Srpskom visokom obrazovanju skoro da i ne postoje obavezni moduli/predmeti koji ce studente nauciti kako pravilno da pisu eseje i disertacije ili citiraju tudje radove.U nekoliko slucajeva sam imao priliku da vidim da su studenti na nekim visim skolama savetovani od starne samih profesora da koriste copy&paste praksu.I tako napisete diplomski rad za jedno il idve veceri bez pomuke.I za to dobijete diplomu!Tako je lakse i za studenta i za mentora.Sokantno, ali se jos uvek desava!

(четвртак, 23. јан 2020, 11:02) - anonymous [нерегистровани]

sto pitanja se iza ovog krije

Veoma neprofesionalna rektorka univerziteta i to je toliko providno... I, Samo da napomenem da smatram da treba oduzeti akademsku titulu ako je doslo da plagijata, OBAVEZNO, ali jednako tretirati sve!

(четвртак, 23. јан 2020, 10:42) - Cane [нерегистровани]

zapanjujujuće

Zapanjujuće je kako gospođa rektorka sa lakoćom izgovori činjenicu, da do sada nisu izvodili kontrolu plagijata diploma, magistarskih i doktorskih radova i pri tom ne oseća niti malo grižu savesti ili odgovornosti.U drugom slučaju rektorka za slučaj koji je otkriven, vehementno i dosta suvereno elaborira kao veliko nečasno i neakadamsko delo.Da tačno je i ja se slažem da dotičnom gospodinu treba oduzeti taj akademski naziv ako je plagirao a ima mogućnost, da u inostranstvu ponovo dođe do titule.I kada uporedite ta dva slučaja, vidite, da se ne radi o akademskoj časti već o isključivo ciljanom političkom obračunu.Ako rektorku ne brine na hiljade neproverenih diploma i akademskih naziva a tako žustro ispostavlja jedan politički primer i medijsko sve probleme temelji na to primeru, onda našem obrazovanju i časti, pod takvim vodjstvom nema spasa.Kaže rektorka, da su programi za proveru plagiranja diploma strašno skupi, te da jih imaju samo tri fakulteta.Da znaju građani Srbije, da je to totalna dezinformacija, ti prograni nisu skupi čak ih možete pronaći i na internetu. Samo za vašu informaciju, vama najbliži univerzitet (ne znam za Zagreb) u Ljubljani je osigurao takav program svim fakultetima na području cele Slovenije i oni su dostuni, studentima, profesorima, mentorima, članovima komisije a i vodstvu rektorata (nemojte mi reći, da je Slovenija toliko bogatija od Srbije).Što znači, da gospođa rektorka slabo radi ili ne želi to da uvede, jer sigurno nisu u pitanju sredstva.Lično ja sam imao mogućnost, da sam proverim svoj akademski rad, koji je na internetu besplatno dostupan a isti taj rad je prošao proceduru na fakultetu.Program je toliko precizan, ako ste naveli i jedan tuđi pasus a niste naveli autora, program će vas otkriti, zato svugde postoje tolerancije u određenim procentima.Znači, da vam ne govorim o kontroli u drugim zapadnim zemljama, tako ako želite da napredujete, što pre izaberite od politike nezavisnog rektora/rektoricu.Pozdrav iz inostranstva!

(четвртак, 23. јан 2020, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

Komentar !

U Nemackoj smo imali u vrlo kratkom vremenu dva slucaja plagijata u kabinetu gospodje Merkel ,
oba minista ne samo da su dala otkaz nego su odmah nestali i sa politicke scene ! Ovo kod nas
je ponizavajuce i sramota za celu zemljju i doprinosi samo jos manjoj vrednosti nasih diploma i slicno!

(четвртак, 23. јан 2020, 09:02) - anonymous [нерегистровани]

navodjenje teksta

Navodjenje tudjeg teksta pod navodnicima bi bilo dovoljno, da naucni rad ne bude plagijat?
U cemu je sustina tog naucnog rada?

(четвртак, 23. јан 2020, 08:57) - anonymous [нерегистровани]

plagijat

Ako je Njutn plagirao neku recenicu svojih kolega da li je su njegovi zakoni plagijati?

(четвртак, 23. јан 2020, 08:16) - Smederevac [нерегистровани]

Istina

Dzabe profesorko pricate ovo kad je to zataskano i nista od toga nece biti. Na zalost takvih plagijata ima mnogo a sto je jos crnje ima i takvih slucajeva gde covek ne moze da veruje a takvi i dalje sluze drzavi i na celima su ozbiljnih javnih preduzeca. Pozdrav iz Smedereva.