Како променити црну статистику – није нормално да жена буде жртва

Ни јануар још није прошао, а ове године већ су три жене убили њихови партнери. Стручњаци кажу да се црна статистика наставља зато што у Србији постоје предсрасуде и стереотипи о мушкарцима и женама.

У календар за јануар уписујемо још један случај породичног насиља. Жена из Панчева са посекотинама по телу збринута је на ВМА

"Синоћ око 22 часа примљена је женска особа са више посекотина доминантно у пределу лица и горњег дела грудног коша. Ради се о анамнестичким подацима, повредама нанесеним оштрим предметом, ножем од стране супруга, дакле породично насиље", рекао је дежурни хирург на ВМА др Дарко Мирковић. 

Црна статистика се наставља. За непуних месец дана убијене су три жене.

"Без обзира на усвајање и закона и стратегија и препорука и разноразних аката, ту се нешто слабо мења, не мења се скоро ништа. И све ово што се дешава и што нажалост не иде у прилог никоме од нас, ни појединачно никоме, јер некад и кад треба нешто да пријавимо ми прећутимо и не пријавимо зато што се плашимо или што нећемо да се замеримо или што мислимо да је то тамо њихова ствар", рекла је Весна Станојевић, координаторка Саветовалишта за борбу против насиља у породици.

А то је поред осталог и зато што у Србији и даље постоје предрасуде и стереотипи о мушкарцима и женама.

То замерају и експерти Савета Европе за борбу против насиља над женама и насиља у породици. Поручују да бољитка неће бити док се не промени и патријархално уверење, да је нормално да жена буде жртва.

"То не помаже женама да изађу из насиља, то не помаже женама да пријаве насиље, то не помаже женама да верују институцијама. Сви треба да преузму одговорност и да се боре против родних стереотипа. Велика је одговорност и медија који додатно повређују жртве, жене и девојке стављајући њихове слике на насловне стране или на друштвене мреже и говоре о њима, њиновом болу, као да је то ништа, као да су оне предмети а не бића", рекла је Симона Ланзони, известилац за Србију у ГРЕВИО експертској групи Савета Европе.

Прошле године у породичном насиљу убијено је 28 жена и четворо деце. Било је и дванаест покушаја убиства. У три случаја неразјашњено је да ли је реч о убиствима. Четрдесеторо деце остало је без мајке.

број коментара 0 Пошаљи коментар