Када ће снег у Београду – шта каже статистика

Метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС да до краја месеца неће бити озбиљног захлађења, да ће температуре бити изнад просека, биће мало кише, у већини дана суво, а понегде по котлинама може бити краткотрајне јутарње магле.

Недељко Тодоровић је гостујући у Београдској хроници РТС-а рекао да, иако је то најавио, снег није пао 23. јануара, мада је последњих неколико дана провејавао у Београду.

Према његовим речима, у РХМЗ-у се раде редовне оцене остварења прогноза и резултати.

"Што се тичу температуре показују да је остварење за један дан унапред око 90 или 95 одсто, што је на светском нивоу. Други дан прогноза опада за пет одсто, а већ после петог или шестог дана та вероватноћа или проценат остварења пада негде испод 80 одсто. После седмог или десетог дана је изузетна храброст да се каже шта ће да буде", рекао је Тодоровић.

У последњих 100 година, од 1921, каже Тодоровић, сваке десете године снежни покривач се формирао почетком јануара или до средине јануара.

"Најзанимљивија је зима 1950/51. година када се снежни покривач формирао 19. јануара и било га је током читаве зиме само један дан висине свега два центиметра", истакао је Тодоровић.

Додаје да 2020. година личи на ту зиму.

"Циркулације изнад северне хемисфере је толико сложена, да у наредних десет до 15 дана нема најаве изгледа да буде неког озбиљног захлађења и снежних падавина", казао је Тодоровић.

Наводи да су у последњих 130 година у Београду у четири случаја дневни рекорди били преко 20 степени за ово доба године.

"А преко 15 степени то је сваке четврте-пете године. И сваке десете година температура не пређе десет степени", истакао је Тодоровић.

За недељу се прогнозира 13 степени, што није, додаје, примерено јануару.

"Две узастопне године, 1996. и 1997. падао је снег у од 18. до 22. априла у Београду. Не само да је падао снег, него је снежни покривач био висине седам или осам сантиметара", истакао је Тодоровић.

Тако се, истиче, природа игра и неухватљива је.

"До краја месеца нема озбиљног захлађења, температуре изнад просека, мало кише, у већини дана суво, понегде може по котлинама да буде краткотрајне јутарње магле, и тако је до почетка фебруара. После не смемо да тврдимо", закључио је Тодоровић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 24. јан 2020, 06:44) - anonymous [нерегистровани]

Indijanci

Zatrazi poglavica od vraca da konacno jednom pogodi kakva ce da bude zima. U suprotnom,nema vise tolerancije prema njemu. Razmisljao vrac nekoliko dana,dodje i kaze da ce zima biti duga, hladna i ostra.Medjutim,plaseci se za sebe,odluci da ode do grada i pita meteorologe. Oni mu rekose da ce zima biti hladna i ostra. Njemu pade kamen sa srca,razdragano krenu kuci,ali ipak odluci da se vrati i upita otkud znaju da ce biti bas tako. Oni mu rekose da su skoro sigurni jer ,eno, indijanci posekose svu sumu.