Место на ком се деца без родитеља не раздвајају

Директорка хуманитарне организације "СОС Дечја села" Весна Јокановић каже да, иако нису укључени у причу о збрињавању малишана из Козјака, имају сличне примере помоћи деци.

Осам месеци шесторо деце живело је само у трошној кући без основних услова за живот у Новом Козјаку код Алибунара.

У петак су пребачени у Дечје село у Сремској  Каменици где се ради на процени њиховог здравственог стања и интегрисању са осталом децом.

Надлежни кажу да ће покушати да омогуће да деца остану заједно. Једно од места на којима је то могуће је и "СОС Дечје село Краљево". 

Tамо се деци пружа нови дом у којем одрастају са СОС родитељем, и биолошком и СОС браћом и сестрама. Биолошка браћа и сестре остају заједно у истој СОС породици, што представља кључну предност бриге у породичном окружењу у односу на друге облике заштите.

Директорка те организације Весна Јокановић каже да је то јединствен облик социјалне заштите у нашој земљи, који није препознат од стране државе, а финансира се уз помоћ компанија и добрих људи.

Иако нису укључени у причу о збрињавању малишана из Козјака, ова организација има сличне примере помоћи деци, нарочито о бризи више браћа или сестара.

"Деца из Козјака би моглa да остану код нас заједно јер смо ми управо прављени за бригу о бројној породици", каже Весна Јокановић.

Највећи изазов деци представља период осамостаљивања и запошљавања, па се организација труди да деци из хранитељских породица створи услове да лакше дођу до посла за шта је потребна психолошко-социјална подршка, истиче Јокановићева.

СОС родитељ живи заједно са децом, усмерава њихов развој, води домаћинство и поштује породичне везе сваког детета, њихове културне корене и религију. 

Конкурс за СОС родитеље увек је отворен.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 16. феб 2020, 16:21) - Gradjanka [нерегистровани]

Svaka cast na ovome!!

Divna vest. Deca zasluzuju najbolje, a ovo je divna i humana koncepcija za brigu o deci u ovakvim uslovima.

(недеља, 16. феб 2020, 15:35) - anonymous [нерегистровани]

Ovakva

Mesta bi trebalo otvoriti više jer je zamisao jako dobra.

(недеља, 16. феб 2020, 14:29) - anonymous [нерегистровани]

Hvala Bogu, tako treba

Hvala, Vesna, lepo je cuti da je moja, i ostalih darodavaca podrska urodila divanim rezultatom.