Годишњица злочина у Ливадицама када је погинуло 12 путника "Ниш експреса"

На данашњи дан пре 19 година у нападу на аутобус "Ниш експреса" у Ливадицама код Подујева, погинуло је дванаесторо и повређено четрдесет троје расељених Срба док су ишли на Задушнице у Грачаницу. За злочин нико није одговарао.

Парастос у православној цркви и на гробљу у Лапљем Селу једини је догађај којим се подсећа на страдале Србе у минирању првог у колони аутобуса пре 19 година, када је активирана мина на магистралном путу у близини Подујева.

У нападу је на лицу места погинуло десеторо људи, а још двоје је повредама подлегло касније.

У нападу су погинули – Сунчица Пејчић, Живана Токић, Слободан Стојановић, Мирјана Драговић, Небојша, Снежана и Данило Цокић, Вељко Стакић, Ненад Стојановић, Милинко Краговић, Лазар Милкић и Драган Вукотић.

Најмлађа жртва био је двогодишњи Данило Цокић.

Врховни суд Косова је у другостепеном поступку ослободио Фљорима Ејупија, јединог осумњиченог за убиство 12 и рањавање 43 Срба, који су били у аутобусу "Ниш експреса".

Полицајци Унмика, који су водили прву истрагу, тврдили су да су иза дрвета, неколико десетина метара од места експлозије, пронађени опушци на којима је идентификован Ејупијев ДНК.

"Део кривице на међународној заједници" 

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић саопштио је да је смрт 12 и рањавање 43 особе у Ливадицама било "врхунац страдалништва српског народа на Косову и Метохији".

"Осим починилаца, део кривице за овај суноврат цивилизације сноси и међународна заједница, која је у том тренутку вршила цивилну и војну управу у нашој јужној покрајини", наводи Ђурић.

Истиче да до данас нико није правоснажно осуђен за овај злочин, иако постоје чврсте индиције о томе ко стоји иза напада.

"Срби су и данас на Косову и Метохији грађани другог реда и изложени разним видовима дискриминације, притисика и застрашивања, јер мржња која је однела животе наших сународника у Ливадицама и даље живи", поручује Ђурић.

Наводи да политички представници албанског народа на Косову и Метохији, уколико желе да граде друштво на здравим основама, "морају престати да у заборав гурају и заташкавају овај и многе друге злочине над беспомоћним припадницима српског народа".

"Без те врсте суочавања са прошлошћу, неће бити ни међунационалног помирења, ни боље будућности за албански народ", закључује Ђурић у саопштењу.

Министар одбране Александар Вулин рекао је да тамо где Срби немају своје судије, своје тужиоце, своје полицајце за њих нема правде. 

"На данашњи дан у месту Ливадица Фљорим Ејупи је убио двогодишњег Данила Цокића и његову трудну мајку и са њима још десет Срба. Да га Ејупи и шиптарски терористи нису убили пре 19 година Данило Цокић би био велики мoмак, школовао би се и заљубио. Да 1999. нису бомбардовали Србију, на КиМ би данас живело 250.000 сада протераних Срба и са њима њихова деца", рекао је Вулин. 

"Пошто је Данило био Србин, свет ћути и тражи начин да заштити његовог убицу. Шиптари Ејупија сматрају херојем, убио је дванaесторо Срба, трудну жену, двогодишњег дечака. Од њих не можемо очекивати правду али не смемо престати да је тражимо", истакао је Вулин.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 16. феб 2020, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

Pokoj dusama srpskih mucenika

Nikad ne zaboraviti, nikad oprostiti! Celom svetu otvarati oci o stradanju Srba svaki dan!

(недеља, 16. феб 2020, 16:25) - djordje anunaki [нерегистровани]

Konacno resenje

Srbi trebaju biti mudri i iskoristiti trenutak koji ce sigurno jednom doci i napraviti konacno resenje sa Albancima na Kosovu ali i sire, strpljivo i pamet u glavu.

(недеља, 16. феб 2020, 09:31) - Огњен [нерегистровани]

Страшан злочин

Ни један злочин који је почињен против српског народа се никада не сме заборавити, а српски истражни органи и тужилаштва морају наставити са својим истрагама и трагати за починиоцима. А жртвама треба подићи достојан споменик и увести дан сећања на њихову погибију, бар у месту одакле их је већина била.