Кроји се нова платформа образовања, шта очекује ђаке и професоре

Министарство просвете, науке и технолошког развоја започело стручне консултације о оквиру за израду Стратегије развоја образовања и васпитања до 2030. године. На предложену платформу сви заинтересовани треба да дају свој суд, мишљење и предлоге.

Нова стратегија предвиђа да у наредних пет до седам година 95 одсто деце узраста три до пет и по година требало би да буде у вртићима. Оне нешто старије, основце, очекује чешћа провера знања, како не би мислили да су успешнији него што јесу.

"Ако хоћемо стратегију засновану на знању и квалитету, онда морамо за то да направимо алате и инструменте. Да би мала матура била добра, ми не можемо да чекамо осам година да кандидат ту у задњем неком цугу реши неке своје дилеме. Ми морамо да имамо национална тестирања одмалена", каже министар просвете Младен Шарчевић.

Професори кажу да је за нову стретегију пре свега потребно обезбедити новац како би била сврсисходна и успешна.

"Ја ћу само подсетити да је требало 2020. да за образовање издвајамо шест одсто од бруто националног дохотка, а ми смо и даље на 4,15, а у оквири тога нам је и наука", каже Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије.

"Без обзира на нашу жељу да повећамо квалитет школе, све док не нађемо механизам да запослени, односно носиоци реформи не осете реформу као своју, неће бити задовољавајућих резултата", рекао је проф. Томислав Живановић, председник ГСПРС "Независност".

Еснаф сматра да је пре свага важно да се стратегија бави људима у систему и прилагоди потребама развоја друштва.

"Неће нам бити лако да у наредних десет година претпоставимо која ће занимања бити приоритетна, која ће можда бити мање интересантна у односу на данашњи период, али је свакако значајно да образовање прилагодимо потребама развој друштва", каже проф. Данимир Мандић, декан Учитељског факултета Универзитета у Београду.

Наредних месеци биће представљени планови за средње и високо образовање, за ученички и студентски стандард и финансије, како би стратегија могла да се усвоји током јесени.  

број коментара 15 Пошаљи коментар
(уторак, 18. феб 2020, 13:56) - Javorka [нерегистровани]

Broj ispitnih rokova i malo o završnom

Veoma je važno studentima vratiti aprilski rok i povećati razmak između rokova januar/februar.U školama pojačati obuku profesora, nastavnika i učitelja o korišćenju IT u nastavi jer nisu svi mladi i obučeni.U koliko bi svaki učenik online radio svoj završni ispit isključila bi se svaka nedoumica i nesporazum.I ono to je veoma važno, nevaspitanje nedisciplinu i nerad sankcionisati, nije sve do nastavnika.Nastavnik je samo jedna karika u lancu sistema obrazovanja.Recimo ako bi se kotrolni testovi radili online na kraju svakog razreda u drugom ciklusu obrazovanja tada bi se imao kompletan uvid u napredovanje cele generacije tokom 4 godine školovanja ili da to bude bar deo predpoena za završni ispit.Tako ne bi učili samo 2 meseca pred završni već bi im svaka godina bila jednako važna i sve što uče jednako značajno i ne bi bilo po principu, ima vremena.Hvala

(уторак, 18. феб 2020, 09:26) - anonymous [нерегистровани]

ne znam

Nisam znao da u srednjim skolama ucenici svoje predavače nazivaju nastavniče ili nastavnice.

(уторак, 18. феб 2020, 00:15) - anonymous [нерегистровани]

Obrnuto i ne . . .

Ne bih baš rekla da je uvek tako, ima i ono "obrnuto"

(понедељак, 17. феб 2020, 16:41) - anonymous [нерегистровани]

Obrnuto

Kad bi prava i obaveze bile obrnuto postavljena tj.da deca imaju više obaveza a nastavnici veća prava i kad se roditelji ne bi mešali u posao prosvetara,možda bi neka reforma i uspela!

(понедељак, 17. феб 2020, 12:58) - anonymous [нерегистровани]

Slazem se

Ukinite usmene ispite na fakultetima.U svetu ih ukidaju a kod nas ih uvode i tamo gde sad ne postoje.

(понедељак, 17. феб 2020, 11:01) - anonymous sasa [нерегистровани]

Prvo

Oduvek stampali udžbenike u Srbiji a sada ko zna gde. Prvo to promenite i prelistajte te udžbenike!

(понедељак, 17. феб 2020, 10:08) - anonymous [нерегистровани]

Profesor ili Ucitelj i Nastavnik

Koliko ja znam ; Profesori predaju na Univezitetima i Fakultetima. U osnovnim skolama i gimnazijama su ucitelji i nastavnici . Sta je u pitanju, nepoznavanje srpskog jezika ili degradiranje profesorske titule - naucne titule

(понедељак, 17. феб 2020, 09:56) - anonymous [нерегистровани]

Blago nama

Kako ko sedne u fotelju izmislja novi zakon i novi program. 

(понедељак, 17. феб 2020, 09:41) - anonymous [нерегистровани]

ljudska prava

Da li je neko razmisljao o ljudskim pravima dece od 3 godine koju zelite da ubacite u nekakav sistem predskolskog obrazovanja?
To sto se pisu zakoni ne daje pravo da se bude iznad realnosti.
Pustite decu da odrastaju sa svojim roditeljima, ne oduzimajte im to.

(понедељак, 17. феб 2020, 09:12) - anonymous [нерегистровани]

Јадна деца и родитељи са њима

Само се питам како ће непрекидно тестирање да повећа квалитет образовања!?!? Па и сада децу више нико и не испитују, него се школовање своди на бесконачан број свакодневних тестова! Причате како деца треба да развијају процес мишљења и критике, а убијате их бесмисленим и непотребним бубањем глупости. Огадићете деци и школу и жељу за сазнањем јер ове технократске "новине" немају ничега људског у себи. Ево ја предлажем много бољу реформу - вратите наставне планове и програме из 70.-тих година прошлог века, када је школа била једноставно, много давала, а ми имали стручњаке светског гласа.