Отказани аранжмани кинеских туриста, држава припрема кризни план

Око 60 одсто аранжмана кинеских туриста у фебруару и марту је отказано, а укупна штета ће тек да се процењује, каже за РТС министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић. Држава спрема кризни план од четири тачке.

Mинистар Љајић је рекао да у Србију појединачно долазе кинески туристи и додаје да је за за фебруар и март отказано око 60 одсто групних аранжмана.

Добро је, истиче, што још нема отказивања за другу половину априла када у Србију дође највећи број туриста из Кине.

"Коначна штета ће моћи да се каже тек кад прође криза", рекао је министар гостујући у Дневнику РТС-а.

Наводи да европска туристичка комисија процењује да ће кинеских туриста у Европи бити мање од седам до 25 одсто.

"Велики је распон јер се не зна колико ће трајати криза, то значи да ће бити мање за од милион до 3,7 милиона туриста. Авио-компаније доста трпе, процењује се да ће само у првом кварталу штета за њих бити између четири и пет милијарди долара", каже министар туризма.

Четири тачке кризног плана 

Љајић указује да држава припрема кризни план мера активности како би надокнадила новац због недоласка кинеских туриста.

"Морамо да се преоријентишемо на најбрже растућа тржита, прошле године су то била руско и немачко трижиште. Затим јаче кампање за регион. Морамо се окренути неким новим тржиштима одакле није било туриста, и четврто је да рачунамо на раст броја домаћих туриста, зато је важна акција са ваучерима", истакао је министар туризма.

Најављује да ће Влада у четвртак донети одлуку за прерасподелу средства за нових 60.000 ваучера.

"Чинимо све да умањимо штету због недоласка туриста", напомиње министар додајући да Србија неће уводити мере забране према кинеским туристима, попут Русије која је забранила улазак кинеских туриста.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 10:11) - anonymous [нерегистровани]

Gubita

Zbog ove situacije sa kineskim turistima dnevni gubitak Novog Zelanda je 15 miliona dolara i cak vlada od danas uvodi finansiјsku pomoc za trgovce koji su pogodjeni ovim kao sto su restorani, kafici i radnje suvenira, itd. Zamislite tek koliki je gubitak USA, AU, Kanadi, Dubai i EU. Rekao bih da Srbija definitivno nije treca zemlja procentualno po broju kineskih turista, definitivno nismo ni 20 zemlja.

(среда, 19. феб 2020, 09:48) - Zika [нерегистровани]

Mi smo čudo

Ne razumem ljude u državi i u turističkim agencijama, zašto tek sada reaguju i pojačavaju kampanju za rusko i nemacko tržište. Zašto to, i još mnogo drugih tržišta niste i ranije animirali i pokušali da dovedete turiste iz celog sveta?Gde je problem da stalno i maksimalno povećavate svoje aktivnosti i time uticete na bolju promociju naše države? Imali smo prošle godine 2 mil. turista u celoj Srbiji a u Austriji samo grad Bec godišnje poseti 11 mil turista.Zašto se malo vise ne radi da bi se bolje zivelo?