Шест ствари које треба да знате о српском језику

Међународни дан матерњег језика обележава се сваке године 21. фебруара. Основни циљ је да се подигне свест о значају матерњег језика. Успоставио га је Унеско 1999. на предлог Бангладеша и обележава се редовно од 2000. године.

ЈУЖНОСЛОВЕНСКИ ЈЕЗИК. Како стоји у Граматици, језик Срба, заједно са језиком Словенаца, Хрвата, Црногораца, Бошњака, Бугара, Македонаца и некадашњим старословенским језиком, припада јужној грани словенских језика.

НОВОШТОКАВСКИ СТАНДАРД. За основу српског стандардног језика узет је штокавски дијалекат, који разликује два изговора: екавски и ијекавски.

Већи део Срба говори екавски, док се ијекавски говори на крајњем југозападу Србије, у делу Хрватске, Босни и Херцеговини (Републици Српској) и у Црној Гори.

Постоје покушаји, али без правог језичког утемељења, да се ијекавски изговор веже за језике Хрвата, Бошњака и Црногораца.

НАЈВАЖНИЈЕ ОСОБИНЕ НОВОШТОКАВСКОГ СТАНДАРДА. Четвороакценатски систем, где дуги неакцентовани вокали могу доћи само после акцентованих слогова.

Нова деклинација, тј. седам падежа.

ВУК СТЕФАНОВИЋ КАРАЏИЋ. Српски културни реформатор, творац савремене српске азбуке, књижевног језика и правописа.

ЋИРИЛИЦА. Традиционално писмо у српском језику, у облику који јој је дао Вук Караџић. Има 30 слова у азбучном редоследу, пореклом из црквенословенског, а у даљој перспективи из грчког језика.

У ћирилици је у потпуности спроведено Вуково начело: један глас – једно слово.

Фонолошки принцип није спроведен и у латиници, ту су за неке знакове употребљене двословне комбинације.

СРПСКОХРВАТСКИ ЈЕЗИК. Уобичајен термин у светској славистици, али и у Југославији после Другог светског рата.

Његове варијанте су биле српска и хрватска, а од седамдесетих година помиње се и „босанскохерцеговачки стандарднојезички израз“.

У државама насталим после ратова који су довели до распада Југославије, усвојени су појединачни национални називи језика.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(петак, 21. феб 2020, 13:59) - Стари Мића [нерегистровани]

Озбиљно питање за посланике

Да ли је Маја Гојковић председник или председница Народне Скупштине или некаквог парламента?Даље не треба да причамо. У емисији слагалица и даље постоје слова D-e, B-e, V-e, уместо :Д, Б, В а да нико не исправи такмичаре или да им одузме пет поена.На жалост имамо још увек оне који и после деведесетих нису научили језик.Да ли имамо лекторе, професоре ?

(петак, 21. феб 2020, 13:14) - anonymous [нерегистровани]

Najvažnija stvar koju treba znati

Srpski se ne uči sa televizije. Nažalost, naša vlast, osim što sakati srpski jezik i ubacuje reči koje ne mogu da se vežu za Srbiju, dozvoljava da voditelji i prevodioci (u titlovima) koriste reči koje veze sa srpskim jezikom nemaju, a uz to i primere čiste nepismenosti. Recimo, trebaM da idem, mislite o tome, stavljanje samo prezimena (ne i imena) u padež, itd.

(петак, 21. феб 2020, 13:02) - Мића [нерегистровани]

Једина ствар

Једина ствар је тачна да Српски језик више не постоји. Данас имамо компоновани. Докле ће то тако бити ???

(петак, 21. феб 2020, 12:33) - anonymous [нерегистровани]

Vuk-austrijsko-ruski plaćenik

Ponizio nipodaštavajući dva izvorna srpska dijalekta i dao ranu osnovu za formiranje makedonske nacije. Proglasio dijalekte istočne i jugoistočne Srbije za "nepravilne" i arhaične iako pripadaju najčistijoj ekavici. Zajedno sa Jovanom Cvijićem snosi ličnu odgovornost za odsrbljavanje Srba u Bugarskoj. Godinama je profitirao preprodajući prastare srpske rukopise i knjige ruskim i zapadnim kolekcionarima. Osakatio kulturnu baštinu Srbije zarad ličnog profita...... Inače pišem latinicom jer mi telefon nema opciju srpski-ćirilica

(петак, 21. феб 2020, 12:10) - anonymous [нерегистровани]

Sve ce to doci

Na pocetak svoj.....Evo krece u Crnoj Gori.......nece biti lako.....ali ko prezivi...zivjeti ce u srpskoj drzavi........napokon

(петак, 21. феб 2020, 12:06) - gedža [нерегистровани]

Čoveče

Ne pričaj  gluposti ko Boga te molim!

(петак, 21. феб 2020, 11:40) - anonymous [нерегистровани]

Срби су због свог немара на путу нестанка, ретке врсте.

Све те новокомпоноване нације што говоре српским језиком а неће да признају то, јесте њихов проблем а не наш. Проблем нас Срба је у томе што смо због своје "генетске" не организованости и немара уопште дозволили да се од нашег народа стварају нове нације а после чак и прихватили да их третирамо у попису становништва као нове нације са новим језицима. Неће ме зачудити ако у будућности никну нове нације као нпр Херцеговци, Војвођани, Шумадијци.......а исто ме неће зачудити да их преостали Срби (аки их уопште преостане) и признају као посебне нације и језике.

(петак, 21. феб 2020, 11:33) - anonymous [нерегистровани]

Срби

Дотични је отишао пре 40 година а Срби не да се нису приближили наслеђу него су сваким даном све даље и даље. У томе је проблем.

(петак, 21. феб 2020, 10:36) - Dr.Top [нерегистровани]

@ Mare - Srpski jezik

Da je sa svih strana bilo više umjerenosti, tolerancije, razuma, razumijevanja prema drugom, možda bi se narod koji govori isti jezik dogovorio o njegovom nazivu. Svi govore istim jezikom, ali svi neće da se taj jezik zove Srpski. Upravo takvi kao ti, koji bi htjeli nametnuti da svi govorimo srpski, svojim unitarizmom ste dijelom izazvali reakciju, te indirektno pomogli podržali pa na kraju i stvorili jezičke separatisete. To je rezultiralo ovom "komendijom" u kojoj smo svi postali poliglote, gdje i oni koji nikad nisu vidjeli škole, govore najmanje četiri jezika.

(петак, 21. феб 2020, 10:29) - anonymous [нерегистровани]

vuk

Niko nije odvojio Srbe od svog nasleđa kao što je to dotični sproveo