Утврђени пропусти Центра у Алибунару, покреће се поступак кривичне одговорности и разрешења директора

Против директора Зорана Пребирачевића и стручних радника Центра за социјални рад из Алибунара биће поднете кривичне пријаве, због пропуста у раду у случају шесторо малолетне деце из Новог Козјака, која су без оца и мајке живела у трошној кући без основних услова за живот.

Поред поступака кривичне одговорности Скупштини општине Алибунар биће достављена иницијатива за разрешење директора Центра због пропуста у раду.

Покрајински секретаријат за социјалну политику, демографију и заштиту послова саопштио је да је, на основу инспекцијског надзора и надзора над стручним радом, Комисија констатовала да ће директору бити наложено да утврди одговорност запослених – стручних радника и да ће бити инициран поступак пред Етичким одбором Коморе социјалне заштите ради утврђивања повреде кодекса професионалне етике стручних радника.

У саопштењу се наводи да је у заштити шесторо деце из Новог Козјака код Алибунара изостала потпуна и одговарајућа породичноправна реакција органа старатељства – Центра за социјални рад Алибунар.

Након сачињеног записника и извештаја, који је покрајинском секретару достављен данас, у саопштењу се наводи да, поред изостанка материјалне подршке, односно новчане помоћи, нису континуирано праћене потребе деце, те су занемарене законске дужности органа старатељства и уочени су пропусти у вођењу случаја у организовању заштите деце.

"Директор Центра за социјални рад за општину Алибунар није обезбедио законитост рада Центра у складу са чланом 3 Правилника о организацији, нормативима и стандардима рада центра за социјални рад, чиме је онемогућено остваривање права корисника утврђена чланом 41 Закона о социјалној заштити према којем "малолетно лице (дете)... јесте корисник... када му је услед породичних и других животних околности, угрожено здравље, безбедност и развој, односно ако је извесно да без подршке система социјалне заштите не може да достигне оптимални ниво развоја", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да директор Центра није поступао сагласно прописаној одговорности у управљању и организовању радног процеса, нити је предузимао мере у контроли поступања према запосленима – стручним радницима.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(среда, 19. феб 2020, 21:12) - Bob [нерегистровани]

Propust

Po tebi je propust, nesto normalno. Zato sto su zaposleni po drzavnim firmama zasticeni, zato nam tako dobro ide. Kod privatnika bi on leteo napolje, bez da primi i tu zadnju platu, ovako posto se razumes u to ici ce nam tako kao i do sada.

(среда, 19. феб 2020, 19:58) - anonymous [нерегистровани]

Uzasni komentari

Samo pesimizam, nista ne valja svi su najpametniji i svi bi da donose neku pravdu. Pustite drzavu da radi svoj posao imajte malo vere i poverenja da se stvari polako sredjuju, a za ovoga sto bi delio otkaze, hoces da zivis u demokratiji a demokratiju neces da priimenjujes ajde mi nadji bar jednu demokratsku drzavu gde bi ovaj direktor i radnici dobili otkaz. Kada se ne razumes onda nemoj da komentarises, za sve postoji kazna ali se tako teske odluke kao sto je otkaz nikada ne potezu. On jeste napravio propust koji se sada resava ali isto tako drzava ne treba da pravi nove beskucnike tako sto ce deliti otkaze vec ce prvo pokusati disciplinaki da od neradnika napravi radnika ako ni to ne uspe onda mu sledi otkaz. 

(среда, 19. феб 2020, 16:35) - Bob [нерегистровани]

Krivica

Ne razresenje, vec raskid radnog odnosa. Sta znaci razresenje...samo pomeren na drugo radno mesto, u istoj firmi. Ljudi, dok ne pocnete sa otpustanjem svih zaposlenih u drzavnim sluzbama koji ne rade ili zloupotrebljavaju polozaj, necete nista uraditi. Ovako, sta god da urade, ili neurade, znaju nece dobiti otkaz. Zasticeni su od bilo kakve odgovornosti. Isto treba, i u sudstvu, i u zdravstvu, i u policiji, i po opstinama, svuda gde su drzavne firme.

(среда, 19. феб 2020, 16:01) - Bivsi radnik u Srbiji [нерегистровани]

Istina

Pokretanje ne znaci i resenje. Ovo ce trajati nedelju dve dana cisto zbog naroda jer je to sad aktuelno. Zivi bili pa vide da ako i dobiju opomene ili mozda smanjenje plate i to je to. Ostace oni verni radnici koji nista ne rade...