Професорима за плагијат отказ и одузимање академског звања

Сенат Универзитета у Београду усвојио је измену Правилника о утврђивању неакадемског понашања и изради писаних радова, по коме ће професори за које се утврди да су плагирали научни рад остати без звања универзитетског предавача и престаће им уговор о раду.

Ректорка Иванка Поповић рекла је на седници Сената да су стручне службе направиле измењену и допуњену верзију Правилника у делу који се односи на поступак одузимања звања у случају да Сенат јавно осуди предавача за плагирање.

"Нема компететнијег тела од Универзитета које може проценити рад запослених на Универзитету", истакла је Поповићева.

Декан Правног факултета Зоран Мирковић, који је иницирао предлог престанка радног односа у случају утврђеног плагирања објаснио је да се након тих измена у будућности неће дешавати оно што се догодило на том факултету.

"Инспекторка рада, супротно одлукама донетим у оквиру академске заједнице, својим решењем је обуставила извршење одлуке о отказу уговора о раду професору Александру Јакшићу који је плагирао уџбеник и наложила Правном факултету да га врати на посао", навео је Мирковић.

За тог професора Мирковић је рекао да су надлежни универзитетски органи у прописном поступку и утврдили да је плагирао рад, али му је омогућено да настави да предаје и испитује студенете.

Декан Машинског факултета Радивоје Митровић, такође, сматра да је измена Правилника веома важна.

Према његовим речима, није први пут да се разговара о таквим проблемима и да се већ дешавало да све оно што се рашчисти на академској расправи, касније буде поништено.

"Изненађен сам оним што се десило на Правном факултету и знам да ово није једини случај. Бавимо се свим другим, а најмање оним за шта смо изабрани и зато је важна", навео је Митровић.

Одредбама усвојеног Правилника предвиђено је да санкционисани предавач има право жалбе у року од осам дана, а пре одлучивања о жалби. Сенат, такође, може да затражи од факултета додатно појашњење у року од 45 дана.

Током ове године, Универзитет ће претрести све своје правилнике. Неки су стари и по десет година. 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. феб 2020, 00:22) - anonymous [нерегистровани]

Скептицизам и просветитељство

Од просветитељства не би смело и не би требало да се одустаје само зато што постоји оправдани скептицизам - сумња и треба да послужи или помогне да се разјасни ситуација и предузму мере; чињеница је да спровођење мера може да потраје, лали многе државе презентују себе на унутрашњем и спољашњем плану. Изволте спорт!!

(среда, 19. феб 2020, 18:50) - anonymous [нерегистровани]

Kad bi !

Kad bi se upotrebilo; Sito i reseto, mnogi bi morali napustiti polozaj. Sumnjam da ce tako biti. Koreni korupcije, nepotizma su duboko ukorenjeni