Могу ли носиоци јавних функција у Србији да буду и чланови масонске ложе

Масонска афера потресала је Хрватску последњих дана, након признања државног тужиоца да је масон. После медијске хајке и, углавном, негативне реакције званичника – поднео је оставку. Од тада, актуелно је питање – коси ли се јавна функција са чланством у тајном удружењу и шта кажу прописи.

Столица државног тужиоца у суседству остала је упражњена. После јавног признања да је масон, Дражен Јеленић поднео је оставку.

"С обзиром да је гесло да само угледни људи могу постати чланови масонске ложе, морам признати да ми је, у том тренутку, с једне стране импонирало", рекао је Дражен Јеленић.

Недуго затим, влада је прихватила Јеленићеву оставку. Претходило је јавно негодовање, у чему су уједињени били чак и политички опоненти.

"Да смо то знали, не кажем да он не би био именован, али бисмо ту информацију третирали на одговарајући начин и решили бисмо то питање", рекао је премијер Хрватске Андреј Пленковић.

Председник Хрватске Зоран Милановић је навео да велика већина разговара и борави у масонским ложама тајно.

"Ту се поставља сад питање коме си лојалан. Непотребно", навео је Зоран Милановић.

Све је почело од навода да је један лекар и масон, преко тужиоца масона, покушао да утиче на предистражни поступак против новинара који су га уцењивали. Свако има своју верзију приче, али јавност је поставила питање – да ли је тужилац лојалнији функцији или ложи.

"Уколико би се десило да је неко члан неке масонске ложе, неки судија и тужилац, а потом треба да одлучује о њему, сасвим би било логично да он у конкретном случају тражи изузеће", рекао је заменик председника Државног већа тужилаца Горан Илић. 

"Масонска ложа као и свако друго удружење"

Редитељ Александар Каришик, који је и аутор серије "Тајна друштва" наводи да је масонска ложа удружење као и свако друго.

"Ако смо ви и ја чланови удружења риболоваца и одатле се добро знамо – а ви будете на некој функцији, ја могу од вас да замолим. Али, оно што је прокламовано у масонерији је да је интерес ложе и јавни интерес једно исто. Они кажу, граде храм хуманости, а то подразумева и поштовање закона и неких моралних норми", казао је Александар Каришик.

Упркос прокламованим нормама, прати их глас да су моћници из сенке, властодршци у кецељама, белим рукавицама и лентама. Не памте се код нас афере сличне хрватској, али нека правила се подразумевају.

"Када ступате на дужност ви сте дужни да пријавите чланство у другим организацијама, изузев чланства у професионалним организацијама. Пошто се припадност масонске ложе не може приписати припадношћу професионалним организацијама свакако би било пожељно да се пријави та врста чланства", истакао је Горан Илић.

Масонска организација мора да буде регистрована

Александар Каришик је рекао да свака масонска организација мора да буде регистрована као удружење грађана.

"Може искључиво да делује легално, такав је случај у Хрватској, такав је случај у Србији и само по себи то не би смело да буде проблем", додао је Каришик.

Пракса европског суда за људска права у архиви има један случај - италијански судија жалио се због санкције министарства правде, пошто се сазнало да је припадник озлоглашене ложе П2. Суд је пресудио у његову корист.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 21. феб 2020, 23:49) - anonymous [нерегистровани]

Besmislena dilema

Pa u masonski pravilima piše da su oni svi kao braća i da im je obaveza da jedan drugog štite i pomažu i to im je prevashodna obaveza te shodno tome, zamislite sudiju masona koji treba da osudi brata masona.

(петак, 21. феб 2020, 22:34) - anonymous [нерегистровани]

Evo mnogo važnijeg pitanja

Mogu li nosioci javnih funkcija istovremeno da budu članovi raznih upravnih odbora i još mnoštva javnih funkcija?

(петак, 21. феб 2020, 22:13) - anonymous [нерегистровани]

Masoni

Šta je problem? Masoni su normalni ljudi priznati i poštovani širom sveta. Čak je i Tito bio mason

(петак, 21. феб 2020, 21:36) - Dragan USA [нерегистровани]

Neverovatno

Nasmejali ste me g. Karisik, nije isto udruzenje Masona i udeuzenje ribolovaca.
Vi to dobro znate.

(петак, 21. феб 2020, 21:36) - Eo [нерегистровани]

Nevladine sektor

Član sam pet nevladinih organizacija, i normalno živim. I, masoni su ljudi. Normalni. I, uljudni.Nikom zlo ne misle. Vole svjetlost. Pa, šta???????! I, ja volim maslačak.Samo opušteno.........

(петак, 21. феб 2020, 21:23) - Вибрирајући трилер [нерегистровани]

Није лепо да се неко тако шали и потцењује наше расуђивање.

Чланство у риболовачком друштву не може никако да буде исто као чланство у масонерији, јер се тамо не договарају министарске и друге високе државне функције. А да не причамо о вршењу утицаја западних земаља преко масонерије.

(петак, 21. феб 2020, 21:23) - anonymous [нерегистровани]

Zamajavanje

Retko koji predsednik SAD nije bio mason, većina službenika državnih administracija velikih sila i EU birokratije su u ovoj ili onoj loži. Ovo je priča za zamajavnje hrvatske javnosti dok se neki drugi posao odrađuje u pozadini.