Због аранжмана за Италију агенцијама не престају да звоне телефони, грађани у недоумици

После вести да је италијанска влада увела ванредне мере заштите и 11 општина у северним покрајинама Ломбардија и Венето ставила у карантин, туристичке агенције и грађани данас размишљају само о једном – шта да раде?

Од отварања у агенцијама телефони не престају да звоне. Зову грађани који су уплатили путовања у Венецију, Милано, Тоскану, али и они који би да искористе сајамске попусте и плате за неке касније поласке. И субагенти су у недоумици.

"Углавном питају људи да ли могу да замене своја путовања, они не одустају, они желе да иду негде за Осми март, али не желе у Италију због читаве те приче. Пар питања је било да ли ћемо им вратити новац. Наравно да ћемо им вратити новац – не ми, него свака агенција која буде отказала Италију, јер по условима путовања када се проглашавају ванредне ситуације у некој земљи ми смо дужни да вратимо путницима новац", објашњава Маја Новаковић из "Плана турса".

Осмомартовска путовања увек се добро продају, ипак, због коронавируса у "Плана турсу" донели су одлуку да се поласци 4. и 5. марта откажу.

"У питању су дестинације Венеција, Милано, Тоскана, као и Рим. Што се тиче Рима, тамо тренутно нема неких проблема, с тим што смо ми из безбедносних разлога зато што се пролази кроз те регије северне Италије отказали Рим тренутно", каже Милан Васић, комерцијални директор "Плана турса".

И у осталим агенцијама прате ситуацију у Италији и чекају препоруку Јуте. Отказивања у преподневним сатима није било, јер је за сада продато мало аранжмана, с обзиром на то да су следећи поласци средином и крајем априла.

"Шта год наши надлежни органи или наша Влада, било какву препоруку да дају, ми ћемо по њој поступати наравно. Уколико то буде препорука да се откажу аранжмани, они ће бити отказани. Те групе још нису формиране, тако да немамо шта још да отказујемо", истиче Маја Митић из "Аргус турса".

Огласила се и ЈУТА саопштењем да ће сва путовања у градове Ломбардије и Венета у наредне две недеље бити отказана. Путницима новац може бити враћен или у договору са агенцијом могу да промене дестинацију.

За сва остала уговорена и планирана путовања за март и април одлука ће се донети у складу са званичним информацијама италијанских власти. Осим Јуте, агенције ће пратити и упутства Министарства здравља, Министарства спољних послова, Министарства просвете.

Прво је пооштрило контролу путника који долазе из Италије, друго је грађанима Србије препоручило да не путују у угрожена подручја Италије, а треће да се сва планирана студијска путовања и екскурзије одложе.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 25. феб 2020, 00:15) - anonymous [нерегистровани]

Pa ako hoćete virus , idite a ako nećete opet ćete ga dobiti !

Sada je gotovo , došao je u evropu i rasirice se svuda , to je tako !

(понедељак, 24. феб 2020, 22:16) - anonymous [нерегистровани]

Sedite kod kuće

Mirni.

(понедељак, 24. феб 2020, 21:17) - anonymous [нерегистровани]

Sta da rade???

Nista od putovanja i pare nazad.