У Србији тестирано 20 особа, нема коронавируса

У Србији је до сада двадесет особа тестирано на коронавирус и нису регистровани случајеви оболевања, саопштило је Министарство здравља.

До јуче у националној референтној лабораторији Института "Торлак" тестирано је 16 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја (боравак на подручју интензивне трансмисије вируса и присуство симптома инфекције дисајних путева). Узорци свих тестираних особа били су негативни на нови коронавирус.

Министарство здравља наводи да су јутрос до 8 часова тестирани узорци још четири особе који су такође били негативни на нови коронавирус.

Од 24. фебруара у Србији се примењују кориговани алгоритми за поступање сходно развоју епидемиолошке ситуације у свету, посебно у Италији, као и на основу до сада стечених сазнања о карактеристикама инфекције и узрочника, објашњава Министарство.

Наводе и да се подручјем интензивне трансмисије вируса сматрају државе или њихови делови у којима се региструју у већем броју случајеви за које није могуће утврдити ланац трансмисије. У овом тренутку подручјима интензивне трансмисије вируса САРС-КоВ-2 сматрају се: Кина (нарочито град Вухан у провинцији Хубеј), Република Кореја (Јужна Кореја), Сингапур, Јапан, Иран и Италија (посебно северна Италија).

Такође, подручјем интензивне трансмисије вируса се сматра и крузер "Дајмонд принцес" који је усидрен у луци Јокохама у Јапану.

Путници који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, треба да се јаве телефоном на број 064/8945235 који је отворило Министарство здравља.

Министарство здравља од данас ће два пута дневно објављивати све информације у вези сa коронавирусом. Информације ће бити објављиване у 8 и 18 часова на сајту Министарства, на адреси covid19.rs.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. феб 2020, 10:01) - anonymous [нерегистровани]

Stroga

Uspostaviti najstroziju kontrolu granica i migranata.Pokusati da izbegnemo da virus udje u nasu zemlju.No ja sumnjam.Ne sumnjam ja u medicinu, kao i vecina gradjana ove zemlje.Ja sumnjam u zloupotrebu medicine od strane politike kao stu su sva naucna dostignuca do sada zloupotrebljena.