Државна матура 2022. године, прва проба у мају

Прва државна матура биће одржана у јуну 2022. године. До тада, средњошколце очекују три пробе, прва већ у мају ове године.

Биће три врсте матуре - општа, уметничка и стручна, најављено је на скупу поводом припрема за увођење државне матуре у Србији.

Пројекат државне матуре иницирало је Министартсво просвете, науке и технолошког развоја, а финансијска средства обезбедила је Европска унија.

"Када је матура у питању - то је једна велика полуга, стајна тачка која говори да систем може да уђе у квалитет онога часа када уведе екстерни модел провере знања и исхода учења, свега онога што је битно. Да је то оцена средњошколског система", каже министар просвете Младен Шарчевић. 

"Веома је важно да се до 2022. уведе државна матура, руководећи се искуствима мале матуре. Знамо колико је важно помоћи младима да стекну образовање, Увођење матуре омогућава једнакост, даје једнаке шансе свима у региону", каже Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији.

Све земље у окружењу имају државну - велику матуру. Код нас ће имати обавезни и изборни део. Средњошколце до 2022. очекују два пилот тестирања и једна проба, што ће високошколским установама помоћи да боље сагледају испит и почну припреме за коришћење резултата матуре уместо пријемног испита. 

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. феб 2020, 18:19) - anonymous [нерегистровани]

Sramota

Ne možete menjati pravila u toku srednje škole. Sem toga ovo će biti totalni fijasko, koji će se vući nekoliko godina i upropastiće nekoliko generacija, a kao i svaku glupost u prosveti lako će te je uvest, a teško priznati greško. Državna matura može biti dobatmr model, ali u ozbiljnim državama koje se za to ozbiljno pripremaju, koje i osmogodišnje i srednjoškolsko obrazovanje oblikuju prema tom projektu, koje neguju kulturu vrednovanja znanja, gde je prepisivanje, plagiranje i korupcija ispod časti. Sve što treba da orethodi i na čemu se temelji takav koncept, mi nemamo ni u promilima i zato deco, žao mi je šta vam rade.

(четвртак, 27. феб 2020, 16:36) - anonymous [нерегистровани]

Страшно, страшно

Начин како неки резонују с аспекта "институција" неупитно потврђује нужност реформи, јер ко у образовању не види ништа лично наглашава да је образовање преко потребно и да треба да се преиспита; на сву срећу незнање а самим тим и знање нису заразни, у крајњој мери могу да инспиришу.

(четвртак, 27. феб 2020, 15:22) - anonymous [нерегистровани]

Знатижеља

Још преостаје да се спроведе конструктивна дискусија - у многим напредним земљама, Немачкој, Енглеској, Кини итд., се интензивно дискутује у различитим друштвеним сегментима о сврсисходности средњошколског или вишег образовања - посебно се разматра опште, гимназијално образовање у времену информатике.

(четвртак, 27. феб 2020, 14:31) - anonymous [нерегистровани]

Strasno

Pa gde to ima da nekoj zemlji EU odredjuje kakvo ce obrazovanje da ima...O tome treba da razmisljamo sami.Drugo kakva drzavna matura u zemlji sa sve manje dece,ona je potrebna tamo gde je puno kandidata koje je potrebno "filtrirati"...Nismo mi ni Francuska ni Kina...tu matura nema ni Nemacka cak...Jedna mala grupa ljudi ne moze da odlucuje o takvim strateskim stvarima kao sto je obrazovanje...