Србија и даље без коронавируса, појачане контроле на граничним прелазима

Иако нас је ковид-19 такорећи окружио, у нашој земљи још нема заражених. Према најновијим подацима Министарства здравља, који се ажурирају два пута дневно, до 18 часова тестиране су 32 особе и сви налази су негативни.

Због случајева заразе коронавирусом у Хрватској, Грчкој и Северној Македонији, појачане су санитарно-здравствене контроле на ганичним прелазима. На Батровцима путницима који долазе из тзв. црвене зоне, бесконтактним топломерима проверава се температура.

Начелник Јединице за заразне болести Градског завода за јавно здравље др Предраг Кон напомиње да је могућност да се болест открије на граничним прелазима далеко мања него да се испољи касније.

"Могућност да такве особе буду у инкубацији је далеко већа. Зато је важно да се поштују упозорења, да се, уколико примете симптоме, јаве епидемиолозима у својим центрима", иситче Кон.

Ко је ових дана хтео да купи маску у апотеци, можда није успео. Снабдевеност је већ од данас боља, уверавају надлежни, као и да наше здравствене установе имају све што може да помогне у контроли коронавируса.

Директорка Републичког завода за здравствено осигурање проф. др Сања Радојевић Шкодрић каже да се све вирусне инфекције лече симптоматском терапијом.

"Располажемо свим лековима када су упитању тренутне залихе, и не само лековима. Ту су инфузиони раствори, дезинфекциона средства, али смо набавили и додатне количине", наводи Сања Радојевић Шкодрић.

Директор Клиничког центра Србије проф. др Милика Ашанин каже да постоји искуство са епидемијом морбила, САРС-а и неких других инфекција. Спремни смо да реагујемо у неким ризичним ситуацијама, напомиње Ашанин.

"КЦС има добру опрему, ми смо једни од првих који смо имали апарате за детекцију коронавируса, а имамо довољно респиратора", додаје Ашанин.

Све информације о том вирусу, а да не би дошло до ширења дезинформација, Министарство здравља објављује на свом сајту свакодневно у 8 и 18 часова, као и на посебној интернет адреси www.covid19.rs.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. феб 2020, 21:28) - anonymous [нерегистровани]

Netačno

Apsolutno je netačno da su pojačane kontrole. Moji prijatelji su se juče vratili iz severne Italije i na granici ih čak niko nije ni pitao odakle dolaze!