Због чега Београђани најчешће туже Град

Београђани најчешће туже град због пада на леду или уједа паса. Спор можете да се реши мирним путем или преко суда, од чега углавном зависи и висина одштете. Из чијег џепа се исплаћује овај новац?

У Косовској улици испред броја девет и даље вире каблови и није стављена нова коцка, иако је прошло недељу дана од када се деведесетогодишњи Београђанин саплео и повредио на том месту. Инспекција је обећала да ће изаћи на терен и утврдити ко је крив због овог пропуста.

Повреде на улици се дешавају, а одштету од Града углавном траже они које су ујели пси.

Последња статистика показује - од почетка ове године била су 22 предлога за мирно решавање спора, без ангажовања адвоката, због пада на леду и уједа пса.

Наплату штете пред судом ове године затражио је један Беогђанин за пад у шахт, седморо њих  за пад на тротоару, петоро на леду, за ујед мачке поднете су две тужбе, а због уједа паса чак 151.

Београђани одштету потражују и од градских фирми, које су одговорне за то што је штета настала.

"Углавном се то односи на продор чисте или употребљене воде или за физичке повреде, и када аутомобили упадну у рупу због наших радаова или квара на улици", каже Владимир Шобот из ЈКП "Београдски водовод и канализација".

Град Београд је основао Комисију за накнаду нематеријалне штете због уједа невласничких паса. Захтеве за одштету грађани подносе Секретаријату за комуналне и стамбене послове и на адресу Градског правобранилаштва. С друге стране, одштета може директно да се потражује и од градских фирми.

"Ми имамо уговоре са осигуравајућом кућом која изађе на терен утврди чињенице и штета се исплаћује од 15 до 30 дана некада и краће", каже Шобот.

Градско Зеленило је до данас примило пет захтева за накнаду штете, која је проузрокована падом стабала. Надокнада штете могућа је само ако је пало стабло за које је надлежно "Зеленило Београд".

Статистика је једно, а стварност нешто друго. Прецизан број грађана који су претрпели штету, ипак, није познат, јер многи тужбе нису ни подносили због компликованих и дуготрајних процедура.