Брнабић: Влада ради на томе да имамо више деце

Премијерка Ана Брнабић посетила је вртић "Дуга" у Свилојеву, који је део Предшколске установе "Пчелица" Апатин. Први пут је после 50 година реконструисанo и апатинско бродоградилиште које је прошле године приватизовано након низа неуспешних покушаја.

У реконструкцију вртића је уложено 16 милиона динара, од чега је пет милиона дала Општина Апатин, а 11 милиона је из програма мера популационе политике Владе Србије.

"Новца који је уложен, није најважнија ствар. Овде се види да је много пажње и љубави уложено. Све што ми радимо као Влада, радимо са циљем да имамо више деце, јер ако немамо деце, џаба радимо, јер нема коме да остане", рекла је премијерка Ана Брнабић.

Истакла је да је фокус Владе Србије претходних година било образовање и предшколско образовање, које би, како је рекла, требало да буде приоритет будуће владе.

"Гледали смо да континуирано повећавамо плате, како би запослени у предшколским установама били задовољни. Подигли смо плате за 44 одсто у последњих неколико година, са 40 и нешто хиљада динара на 59.000 динара", рекла је Брнабић.

Електронски упис доступан и за предшколске установе 

Премијерка је нагласила је да је посебна пажња посвећена томе да запослени у предшколским установама који имају уговоре на одређено време добију уговоре за стално.

"Од децембра прошле године дозволили смо за неких 2.800 људи само у предшколским образовању да добију уговоре за стално", рекла је премијерка.

Осврнула се и на електронски упис деце у основне школе и предшколске установе, те навела да је јуче, за 24 сата, стигло око 15.000 електронских пријава за основну школу.

Од марта је, подсетила је председница владе, и родитељима деце у предшколским установама на располагању електронски упис у вртиће.

Реновирани вртић у Свилојеву, најмањем селу у Општини Апатин, који похађају деца на српском и мађарском језику, са премијерком је посетила и министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић.

Бродоградилиште у Апатину поново запошљава раднике  

Премијерка Ана Брнабић је посетила и бродоградилиште у Апатину, највеће речно бродоградилиште у бившој СФРЈ и једно од два највећа у Европи.

Апатинско бродоградилиште је после низа неуспешних приватизација прошле године приватизовано, запослило је 20 људи, а у будућности ће запослити укупно 400 радника.

"Бродоградилиште у Апатину је доказ колико су важне домаће инвестиције", рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

"Од августа 2019. коначно смо имали јако добру приватизацију и захвалила бих Арсенал Рему из Краљева и целом тиму и њиховој породици, јер су показали не смо интересовање, већ и храброст да уђу у овако амбициозан пројекат", рекла је Брнабићева.

Брнабићева је новим власницима поручила да ће имати подршку Владе Србије и локалне самоуправе.

"Ово је огроман ресурс и огроман потенцијал. Нажалост оно је потпуно уништено, не само због несрећних деценија ратова и сукоба на овим просторима, већ и након 2000. године услед више него проблематичних приватизација", подсетила је Брнабићева.

Премијерка је најавила да од септембра у средњој техничкој школи у Апатину почиње да ради систем дуалног образовања, који ће практично бити подршка бродоградилишту.