Преминуо новинар РТС-а Љуба Алексић

Новинар и уредник РТС-а Љуба Алексић преминуо јe у 60. години у Београду после краће и тешке болести.

Љубисав Љуба Алексић (1960-2020), рођен у Овчињи код Бајине Баште, био је новинар, репортер и уредник. Од 1983. године ради у РТС-у.

Основао је Дописништв РТС-а у Пироту 1988. године где ради као новинар и уредник. Новинарски задаци су за њега били изазов и у Србији данас, Београдском програму, био је ратни репортер, извештач са важних политичких и ратних догађаја.

Алексић је био изузетан познавалац телевизије, имао је драгоцен новинарски нерв за документаристички телевизијски израз, редак репортерски дар.

Биће упамћене његове репортаже из Пирота, први је послао телевизијски материал и известио о догађајима у Рачку на Косову и Метохији. Део каријере провео је и у Студију Б као директор. 

Добитник је бројних новинарских награда и признања: Награда "Светозар Марковић", 1991, Награда РТС-а за телевизијску репортажу и друге.

Највећи траг оставио је уређујући документарну емисију Траг коју је реализовао са колгама из дописништава.

Најчешће је себе стављао у други план а истицао своје сараднике, тако су аутори тих документарних репотража, вођени његовом уредничком руком, добитници награда на многобројним фестивалима у земљи и иностранству.

Подстицао их је да у својим репортажама бележе живот онакав какав јесте, виде добро у људима, забележе радост, бол и дух људи у различитим крајевима Србије.

Одлазак Љубисава Алексића је велики губитак за српско новинарство.

Време и место сахране биће накнадно саопштени.