МУП: Синови Тање Савић напустили земљу са оцем, користећи аустралијске пасоше

Министарство унутрашњих послова Републике Србије обавештава јавност да су малолетни синови Тање Савић, стари десет и осам година, заједно са оцем напустили територију Републике Србије 16. априла 2020. године и том приликом су на Аеродрому "Никола Тесла" користили аустралијске пасоше.

Имајући у виду да нису користили путне исправе Републике Србије, за малолетна лица која су страни држављани не постоји обавеза поседовања сагласности родитеља приликом преласка државне границе, саопштио је МУП.

Уколико малолетни држављанин Републике Србије до навршене 16. године путује са једним од родитеља, обавеза поседовања оверене сагласности другог родитеља не постоји, али сагласност за малолетно лице може тражити држава у коју путују, истиче се у саопштењу.

Такође, Закон о граничној контроли у члану 54. прописује да малолетни држављанин Републике Србије до навршене 16. године живота, када путује сам или у пратњи другог лица које му није родитељ или законски заступник, мора да поседује оверену сагласност оба родитеља, ако заједнички врше родитељско право, или законског заступника.

Тања Савић тврди да је њен муж против њене воље одвео синове у Аустралију.