Читај ми!

Заштитник грађана апелује – омогућити жртвама насиља хитан и бесплатан судско-медицински преглед

Заштитник грађана Зоран Пашалић рекао је за РТС да је једини начин да се фиксирају докази да се жртвама насиља одмах омогући хитан и бесплатан судскомедицински преглед, како би се тачно утврдила веза између радње и насиља. Апеловао је на локалне самоуправе да за то издвоје средства.

Зоран Пашалић је апеловао да се жртвама насиља омогући хитан и бесплатан преглед код лекара судске медицине како би се одмах утврдили докази о почињеном чину и да је то једини начин да се фиксирају докази.

"Апел је молба локалним самоуправама да одвоје одређена средства како за жене тако и мушкарце, јер има и мушкараца који су доживели насиље, да по доживљеном насиљу могу да обаве квалитетан преглед код судскомедицинске струке како би се тачно утврдила веза између радње насиља и последице", објаснио је за Јутарњи програм Пашалић.

Нагласио је да су жене или мушкарци жртве насиље често у таквом стању да у судском поступку мењају исказ у односу на првобитни, а дешава се и да бране онога које починио насиље. 

"Када неко доживи насиље у породици он обично ако има неке повреде одлази у хитну службу. Ту се утврђују повреде, али се не успоставља та веза која би на суду била одлучујућа или врло значајна да би се починилац осудио и на тај начин осујетио да даље чини насиље", оценио је Пашалић.

Поред тога, како је навео, та средства која би се одвојила била би и за обуку полиције, тужилаца и свих оних који долазе у контакт са жртвама насиља у породици.

Истакао је да постоји велики интерес да се то уради у најкраћем року, и да то нису велика средства која би оптеретила било чији буџет.

"Насиље у породице није приватна ствар" 

Пашалић је указао да се често насиље у породици сматра приватном ствари не схватајући да се на тај начин ствара један врло широк круг насиља које касније ескалира.  Упозорио је да се оно практично може преносити из генерације у генерацију, и због тога друштво мора да обрати пажњу јер, како је истакао, то није приватна ствар већ ствар целе заједнице.

Навео је да је током пандемије прво био велики проблем с повратком наших грађана у земљу, затим боравак како у карантину тако и у кућној изолацији, али наглашава да је највећи,  немогућност да жртва због забране кретања побегне од насилника у то време.

"Ми смо тада реаговали на ту одлуку и врло брзо смо добили потврду да жртва у таквим условима може да напусти породицу без обзира што је забрана кретања на снази", рекао је Пашалић.

Што се тиче рада Центра у Сокобањи који је годину дана без социјалних радника, заштитник је навео да су покренули поступак против Министарстава за рад, социјална и борачка питања и финасија које мора да обезбеди средства.

"Центри за социјални рад су практично у ситуацијама криза једна од првих адреса којима грађани могу да се обрате и због тога је битно да они могу да раде и да имају потребан број радника и одговоре потребама грађана", подвукао је Пашалић.

Када је реч о спекулацијама на стваран број умрлих од коронавируса, Пашалић је објаснио да у том случају поступак који иде ка томе да се утврди колико је то што је изречено и заиста адекватно истини, бројкама и правим показатељима.

"То није лак процес зато што и у свету постоје проблеми на поделе на оне који су преминули од вируса или из неких других разлога. Тај поступак је у току и резултате ћемо објавити када се до њих дође", поручио је Пашалић.

Навео је и да је Извештај о протестима у јулу у Београду, када је било притужби на прекомерну употребу силе од стране полиције, упућен Министарству унутрашњих послова.

Пашалић је поновио да је на тим догађајима било прекомерне употребе силе, али и истакао да није било системске репресије.