Читај ми!

Марија више није сама – стигла помоћ хуманих људи, а надлежни обећавају да ће наћи начин да јој поправе кућу

За младу Књажевчанку Марију Мишић, која после мајчине смрти живи сама, у лошим условима, болесна и без прихода, јавност је сазнала пре неколико дана. Прича о проблемима 25-годишње девојке подстакла је људе добре воље да помогну. Охрабрујуће вести за Марију стижу и из надлежних институција.

Многи Књажевчани Марији су протеклих дана појединачно доносили хуманитарну помоћ, а и позив послат са душтвених мрежа имао је добар одзив. У двочасовној акцији у центру града уз одећу, храну, лекове и средства за хигијену прикупљено је и шездесетак хиљада динара.

"Ја сам видела Маријину објаву на Фејсбуку, она моли грађане да помогну. Последњи пут, око Нове године, кад јој је умрла мајка, видела сам да је много лоше и онда сам покренула сама на свом профилу, онда смо направили групу на Фејсбуку", каже Тамара Стевановић, организаторка хуманитарне акције.

Немања Аћимовић каже да неко доноси храну, неко гардеробу, неко и новчано помаже. "Између осталог, њој је та финасијска помоћ и најпотребнија пошто је девојка јако болесна", додаје Аћимовић.

Марија болује од урођеног деформитета стопала, а има проблема и са видом и слухом. Док се ових дана бори са ковидом редовно је обилазе лекари и комшије.

"Све што смо могли да јој пружимо дали смо, оставимо испред, она узме. Онда су јој људи из града пуно помогли. Свакодневно јој неко доноси помоћ", истиче Драгана Виденовић, комшиница.

Прикупљена помоћ Марији је одмах достављена, новац ће бити уплаћен на рачун, а организатори акције најављују њено понављање за месец дана.

Како нам је речено у књажевачком Центру за социјални рад, Марији Мишић та установа ће у наредном периоду кроз програм континуиране социјалне заштите обезбеђивати храну, лекове, огрев и новац, све док трајно не буде решен њен социјални статус.

Установа ће јој пружити и стручну психолошку подршку и покушати да нађе начин да јој се поправи кућа у којој после мајчине смрти живи сама.