Читај ми!

Стефановић: Злочини у логору на Бањици подсећају зашто је важно да Србија буде снажна

Језиви злочини у логору на Бањици о којима сведочи музеј тог места подсећају зашто је важно да Србија буде довољно снажна да заштити свој народ, поручио је приликом обиласка Музеја Бањичког логора министар одбране Небојша Стефановић.

Обилазећи музеј поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста, Небојша Стефановић је истакао да се морамо сетити свих који су дали свој живот за слободу, који су убијени само зато што су били Срби, Јевреји или Роми, и зато што су били антифашисти.

"То су су били људи који су веровали у слободу. Важно је да их не заборавимо, да се овакви злочини никада не би поново догодили", навео је Стефановић и изразио задовољство што кадети са Војне академије долазе у организоване посете овом Музеју.

"Сматрам да је важно да сва деца долазе и у овај музеј и да обиђу и Старо сајмиште и свако друго слично место, где су људи убијани јер су волели своју земљу. Важно је да то наша деца не забораве и да преносе то знање да се овакви злочини никада више се не би догодили", рекао је Стефановић, подсећајући зашто је уједно важно да наша земља увек буде довољно јака да заштити свој народ", рекао је министар, а наводи се у саопштењу.

Истакао је да је у Музеју Бањичког логора приказан сав хорор кроз који је пролазило на десетине хиљада људи, међу којима је било и деце, жена и старих, жртава фашиста и квислиншких снага.

"Важно је да се сетимо и покажемо да се никада нисмо мирили, да смо увек били слободарски народ који се борио за своју слободу. Србија је и данас истински слободарска и антифашистичка и истински посвећена тим вредностима. Зато јачамо војску и снаге безбедности, да не би дозволили да се иједном грађанину наше земље икада више догоди нешто овако тешко и монструозно", навео је Стефановић.

Приликом обиласка, министар Стефановић је положио венац на споменик страдалима у концентрационом логору Бањица поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста и оценио да Србија увек мора да се сећа људи који су дали свој живот за слободу. 

"Зато Србија мора да буде снажна, да гради и јаку војску и снажне институције и да се увек сећа људи који су дали своје животе за слободу. Мислим да реченица из поруке једног од логораша, а која се завршава речима 'живећеш бар ти, вољена Србијо', говори све о снази духа нашег народа и колико никада нећемо посустати у борби за слободу", закључио је министар одбране.

Музеј Бањичког логора посвећен је успомени на заточенике и жртве нацистичког концентрационог логора из Другог светског рата, кроз који је прошло 24.000 затвореника.