Читај ми!

На шта су се грађани највише жалили омбудсману у протекле две године пандемије

Заштитник грађана Зоран Пашалић наводи за РТС да се грађани жале да предуго чекају на операције, на услове лечења, неадекватне поступке лекара, имовинско-правну заштиту, имовинско-економске услове као што су катастар легализација, дуго чекање на остваривање права пензије...

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је да је број пријава грађана тој институцији далеко виши у односу на период пре пандемије коронавируса, односно да жалби грађана има за око 60 одсто више.

"Пандемија је много успорила неке редовне активности, и свакако да се грађани у крајњој инстанци обраћају нама када су незадовољни брзином решавања њиховог проблема", рекао је  је Пашалић.  

Како каже, грађани се жале да предуго чекају на операције, на услове лечења, на неадекватне поступке лекара, имовинско-правну заштиту, дуго чекање пензија на остваривање права пензије, имовинско-економске услове као што су катастар легализација...

"Код остваривања прва на пензију највећи проблем је дуго чекање оно доводи наше грађане који имају право на пензију у јако лошу ситуацију. Тај неки вакум између престанка радног односа и пријема прве пензије их заиста доводи у незгодну ситуацију. И онда се они обраћају нама и онда ми у контакту са ПИО Фондом то решавамо", објашњава Пашалић. 

Пашалић је истакао да се, када је случај са условима лечења, та институција директно обраћа здравственим установама и да углавном на том нивоу решавају проблем, али да се обраћају и вишим инстанцама које се баве том врстом проблема, када је то потребно.

Када је у питању нацрт Закона о јавном реду и миру, којим је институција заштитник грађана предложила прекршајно кажњавање насиља, претњи и вређања новинара на друштвеним мрежама, Пашалић је рекао да он првенствено штити новинаре, али не искључиво њих.

"Имате ситуацију да када вас неко увреди на улици, да је то апсолутно кажњиво, то је ремећење јавног реда и мира. А имате и константне увреде које иду преко друштвених мрежа, које су јавни простор свима доступан", казао је Пашалић.

Нагласио је да за сада немају никакав одговор надлежних на тај предлог закона, али је нагласио да му је најбитније да "буду озбиљно схваћени колико би таква ситуација ублажила оно што се свакодневно дешава".