Ухапшен директор крагујевачког Завода за смештај одраслих "Мале пчелице", сумња се да је лечио кориснике лековима за животиње

Директор Завода за смештај одраслих лица "Мале пчелице" у Крагујевцу В. С. ухапшен je због постојања основа сумње да је запосленима наредио да за лечење шуге корисницима смештаја дају лекове намењеним животињама, као и због низа других малверзација, саопштено је из МУП-а.

О хапшењу директора крагујевачког Завода за смештај одраслих лица "Мале пчелице" прво је известила агенција Танјуг којој је у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања речено да је хапшење је резултат појачаних инспекцијских надзора који се спроводе у систему социјалне заштите.

Ухапшени В. С. се сумњичи да је извршио кривична дела трговина утицајем, злоупотреба службеног положаја и примање мита, а полиција је ухапсила још 13 особа осумњичених да су вршиле различите малверзације у вези са Заводом за смештај одраслих лица "Мале пчелице".

Како се сумња, В. С. је наредио лекарима и медицинском особљу из Завода за смештај одраслих лица "Мале пчелице" да не пријаве промене на кожи код више корисника као сумњу на појаву заразне болести шуге и да за лечење користе лек намењен животињама.

Приликом претреса канцеларије осумњиченог пронађени су лекови за животиње, а одређена количина је била убризгана у шприцеве спремна за употребу.

Ухапшени В. С. се сумњичи и да је утицао на ухапшене В. Ћ. и В. Д, запослене у Заводу "Мала пчелица" да у медицинску документацију унесу неистините податке о здравственом стању одређених корисника, као и да постојећу медицинску документацију преправе уписивањем неистинитих података.

Против В. Ћ. и В. Д. ће бити поднета кривична пријава због постојања основа сумње да су учинили кривична дела фалсификовање исправе и злоупотреба службеног положаја.

Незаконито прописивао услове јавних набавки

Такође, постоје основи сумње да је В. С. од марта до августа ове године, уз помоћ референткиња у Заводу Т. П, И. П. и С. Ј, које се терете да су починиле кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица, у покренутим поступцима за набавку добара за ову социјалну установу незаконито прописивао услове јавних набавки и прилагођавао их представницима понуђача.

На овај начин В. С. је, како се сумња, омогућио привилегован положај и добијање јавне набавке понуђачима, за шта је у више случајева примио поклон у виду новца.

В. К. одговорно лице млекаре "Ливаде" и стварно одговорно лице млекаре "Куч", Д. Р. запослени у млекари "Куч", Ж. Д. представник понуђача „МГ" ДОО из Новог Сада и С. М. представник понуђача "Фриготерм" ДОО из Београда сумњиче се да су извршили кривично дело злоупотреба са јавном набавком.

Сумња се да су они по претходном договору са В. С. обезбедили услове по којима ће њихова понуда бити изабрана у поступку јавне набавке, као и да су подносили понуду без одређеног износа коју би запослени у "Малој пчелици" попунили на износ који је у предности над осталим понуђачима.

Р. П, одговорно лице Привредног друштва "Попадић комерц" се сумњичи да је учинио кривична дела давање мита и злоупотреба у вези са јавном набавком, док се М. В. сумњичи за кривично дело злоупотреба у вези са јавном набавком у помагању. Како се сумња, В. С. је добијао новац како би фаворизовао наведено привредно друштво у поступку јавне набавке.

Присвојио део средстава и опреме Завода

Такође, осумњичени В. С. се терети да је злоупотребио свој положај и утицао на Г. Ђ. да осумњиченој М. С. изда исправу о завршеном приправничком стажу за медицинску сестру, које је наведена приложила као доказ стицања услова за полагање државног испита пред надлежном комисијом.

Како се сумња, М. С. је на овај начин стекла основ за закључење уговора о раду у Заводу за смештај одраслих лица "Мале пчелице", иако није радила у Дому здравља "Свети Ђорђе" у Тополи.

Осумњичени В. С. се терети и да је злопуотребио службени положај на тај начин што је одређена средства и опрему која је власништво Завода једним делом присвојио, а у другом дао на располагање трећим лицима.

Осумњиченима В. С, Р. П, В. К, и С. Ј. је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичне пријаве, бити приведени надлежном тужилаштву, док су остали осумњичени, уз кривичне пријаве, приведени надлежном тужилаштву.