Суђење Момчилу Перишићу за шпијунажу настављено иза затворених врата

Суђење некадашњем начелнику Генералштаба, пензионисаном генералу Момчилу Перишићу и још двојици оптужених за шпијунажу, настављено је у Вишем суду у Београду иза затворених врата.

Суђење Момчилу Перишићу се одвија без присуства јавности коју је суд искључио на почетку претреса у новембру прошле године на захтев тужилаштва, ради чувања тајности података, иако се одбрана оптужених томе противила.

Наредно суђење заказано је за 16. октобар, речено је агенцији Танјуг у Вишем суду.

За сада ће се суђење одвијати иза затворених врата, а суд може да одлучи и да у неком тренутку претрес отвори за јавност. Пресуда ће у сваком случају бити јавно објављена.

Осим Перишића, у истом случају оптужени су Миодраг Секулић и Владан Влајковић.

Поступак за "шпијунску аферу" покренуло је некадашње војно правосуђе у марту 2002. године, али се Перишић тада позвао на посланички имунитет.

Случај је активиран 2004. године, али је већ наредне прекинут због Перишићевог одласка у Хашки трибунал, где му је суђено за ратне злочине, што је окончано 2013. године ослобађајућом пресудом.

Поступак за шпијунажу је поново активиран 2014. године.

Перишић је био ухапшен 14. марта 2002. године у ресторану на периферији Београда, под сумњом за "одавање поверљивих информација америчком обавештајцу Џону Нејбору", који се тада позвао на дипломатски имунитет.

Поступак је првобитно вођен пред војним правосуђем, које је у међувремену укинуто и сада је пред кривичним одељењем Вишег суда у Београду.