Читај ми!

Одређен притвор држављанима Хрватске код којих је пронађен радиоактивни део громобрана

Основни суд у Сомбору одредио је до 30 дана питвор тројици држављана Хрватске, који су ухапшени пошто су што су цариници на граничном прелазу Бездан у гепеку аутомобила пронашли радиоактивну главу громобрана.

Притвор им је одређен због опасност од бекства као и могућности да ометају поступак утицајем на сведоке, речено је за Танјуг у том суду.

Решењем суда притвор им може трајати најдуже до 4. априла.

Осумњиченима је на терет стављено кривично дело уношење опасних материја у Србију и недозвољено прерађивање, одлагање и складиштење опасних материја.

За наведено кривично дело из чл. 266. став 5. КЗ прописана је казна затвора од три године до 10 година и новчана казна.

Тужилаштво је јуче саопштило да је за још једну особу наложило подношење кривичне пријаве за истоврсно кривично дело у редовном поступку.

Приликом граничне контроле на прелазу Бездан на излазу из Србије у Хрватску, уређај за детекцију радијације очитао је радиоактивну вредност, након чега су цариници прегледали возило немачких регистарских ознака, у коме су се налазила три држављанина Хрватске.

Том приликом пронађен је предмет за који постоји сумња да је извор радијације.

Предмет су обезбедила овлашћена лица Директората за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије, и предат је стручним лицима Института за нуклеарне науке "Винча".