Царнајев осуђен на смрт, извинио се породицама жртава

Џохар Царнајев и формално осуђен на смртну казну због бомбашког напада на Бостонском маратону 2013. године у којем су погинуле три особе, укључујући и осмогодишњака. Тада је више од 260 особа повређено, а убијен је и један полицијски службеник у масовној потери.

Бостонски бомбаш Џохар Царнајев који је у мају осуђен на смртну казну данас се извинио својим жртвама.

"Желео бих да се извиним жртвама и преживелима", рекао је Царнајев. "Жао ми је због живота које сам узео, због патњи, штете коју сам причинио", рекао је Царнајев на данашњем појављивању на федералном суду где је и формално осуђен на смрт, преноси Танјуг.

Ово је био први пут да је он дао изјаву на суду. До сада на суђењу није говорио.

Порота састављена од 12 чланова је једногласно 16. маја донела одлуку о смртној казни за Царнајева (21), који је на изрицању пресуде стајао са прекрштеним рукама.

Одлука је донета после укупно 14 сати већања током три дана, што је било медијски најпраћеније суђење за тероризам у САД још од суђења за бомбашки напад у Оклахома Ситију пре две деценије.

Порота је морала једногласно да донесе одлуку да би Царнајев добио смртну казну. У супротном случају, он би аутоматски добио доживотну казну затвора без могућности за условну слободу.

У нападу извршеном 15. априла 2013. близу циља Бостонског маратона је погинуло троје, а повређено више од 260 људи.

Одбрана је тврдила да је Џохар у време извршења злочина био поводљиви 19-годишњак, на којег је велики утицај извршио његов 26-годишњи брат Тамерлан.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 25. јун 2015, 04:28) - anonymous [нерегистровани]

Hitno menjati zakon i u Srbiji.......

.....i uvesti smrtnu kaznu, jer preveliki broj zlocina ostaje nekaznjen. Verujem da bi mnoge potencijalne ubice dobro razmislile pre zlocina, da ih ceka smrtna kazna te bi ih to odvratilo od realizacije!

(четвртак, 25. јун 2015, 01:35) - anonymous [нерегистровани]

dozivotna za izvinjenje

Ako se iskreno pokajao....,
trebalo bi smrtnu kaznu preinaciti u robiju na 40 godina,
pa na svakih 10 godina novo rociste radi poboljsanja i smanjenja kazne...