Четвртина становништва Немачке је мигрантског порекла

Свака четврта особа или 25,5 одсто становништва у Немачкој има мигрантско порекло. Немачка је направила помаке у интеграцији странаца, наводи се у извештају савезне владе у Берлину.

Повереница немачке владе за питање интеграције Анете Видман-Мауц (ЦДУ) сматра да је интеграција у Немачкој на добром путу.

"Савезна република Немачка је усељеничка земља и способна је за интеграцију", изјавила је она поводом представљања последњег извештаја о стању интеграције у земљи. Тај извештај влада објављује сваке две године.

"Но потреба за побољшањем постоји на подручју образовања миграната", додала је Видман-Мауц. Тако је, према њеним речима, посебно потребна боља подршка када је реч о језику и увођење обавезног теста о знању језика за децу пре њиховог поласка у школу.

"Женама је такође потребна већа подршка како би на тржишту рада могле бити успешне", рекла је она. С тим циљем је, како каже Видман-Мауц, потребна је "офанзива интеграције".

Оно што је такође неопходно јесте ефективнија борба против мржње према странцима и дискриминације на интернету.

"Подстрекачи мржње на различитим платформама морају осетити да је правна држава пред њиховим вратима", каже она.

"Након напада у Халеу и убиства Валтера Либкеа у Каселу, мора бити јасно да десничарски екстремизам, антисемитизам и мржња према муслиманима представљају реалну опасност", рекла је повереница немачке владе за питања интеграције. Исто важи, како је рекла, за исламски екстремизам.

Критика опозиције

Опозиција у Бундестагу критиковала је рад владе по питању интеграције.

Филиз Полат, портпаролка Зелених за питања миграције и политику интеграције је рекла: "Немачка све чешће доноси одлуку о дозволи боравка (у земљи) на основу могућности и шанси када је реч о економској и друштвеној партиципацији".

Она такође каже да се многи људи који немају сигуран боравак у земљи суочавају са забраном рада, а такође је онемогућено регуларно похађање школе и понуде када је реч о интеграцији.

Странка Левице сматра да влада преспоро спроводи "важне предлоге за интеграцију на тржишту рада".

"За стварну репрезентацију нашег усељеничког друштва још увек недостаје особа са мигрантском позадином на руководећим позицијама у јавним службама", каже Гекај Акбулут, портпаролка Левице за питања интеграције.

ЦДУ/ЦСУ пак упућује на напредак који је постигнут у политици интеграције. Такав развој ситуације радује "посебно јер је јавни дискурс често обележен мржњом и подстицањем на мржњу и делом пружа другачију слику", каже Нина Варкен, повереница посланичке групе ЦДУ/ЦСУ за питања интеграције.

Но она додаје да напори у циљу интеграције не смеју бити смањени.

"Морамо се усредоточити на оне без којих дугорочна, успешна интеграција није могућа, дакле на жене и децу", каже Варкен.

Свака четврта особа у Немачкој има мигрантско порекло што је 25,5 одсто становништва. Прошле године је 52 процента тих особа имало немачко држављанство, док се 48 процената водило као странци, наводи се у извештају о интеграцији представљеном у уторак.

Подаци показују да је усељавање у Немачку смањено: прошле године је у земљу дошло око 1,6 милиона људи, што је 300.000 мање него претходне године. Више од половине, 53 одсто усељеника, стигло је из земаља Европске уније.

И број захтева за азил знатно је смањен: У првих десет месеци 2019. године тај број је износио око 141.900. Поређења ради, 2018. је било поднесено око 185.800 захтева, а 2017. године више од 222.000.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. дец 2019, 22:18) - Ulmer [нерегистровани]

Jezik manjina....

U Nemackoj postoje samo dve nacionalne manjine,to su Danci na Severu Nemacke i na istoku Sorbe,Luzicki Srbi,sve drugo su stranci i asimilarni Nemci.Da bi bilo kao u Srbiji je nemoguce,iz prostog razloga ako je prihvatio nemacko drzavljanstvo on je Nemac,i tacka.

(четвртак, 05. дец 2019, 18:53) - anonymous [нерегистровани]

Integracija

Njemacka nije uspela da integrise u toku vise od 50 godina umjerene muslimane iz Turske i kako ocekuju da integrisu radikalne muslimane iz Azije i Afrike.

(четвртак, 05. дец 2019, 17:25) - Горан [нерегистровани]

Језик мањина ...

Па сада је право време да ове мањине, досељеници и њихова деца која су рођне у Немачкој, траже да се у школама уведе двојезично или тројезично образовање. Да траже употребу свог језика у докумантима немачке. Да траже да се уведу религиозни празници других религија а не само Хришћанске. И да не набрајам ... Све се ово тражи од Србије, па ајде да то исто тражимо и од Немачке. Ваљда је Немачка демократскија држава од Србије па ће на све ово пристати?

(четвртак, 05. дец 2019, 17:13) - anonymous [нерегистровани]

Danas 25%

a za 50 godina 60%. To je perspektiva kako Njemacke tako i cele zapadne Evrope. Na jednoj strani imamo
reklamu i propagandu gde se velicaju istospolni brakovi i da su nove generacije svakih 30 i vise godina a na drugoj strani veliki natalitet i nove generacije svakih 20 godina.

(четвртак, 05. дец 2019, 15:51) - Саша [нерегистровани]

Немачка

У суседној Холандији су бројни политичари па и до ранга премијера изјавили "да је интерграција осмишљена као некада" пропала. У Немачкој је "све ок" а у Шведској о томе влада мук! Саветујем становницима својих земаља да се захвалае неолибералним капиталистима који су главни покретач овога. Њима треба јефтина радна снага у хиљадама фабрика а да у исто време разбуцају систем друптвене сигурности и социјалне заштите. У Холандији је у последњих 15г. укинуто бесплатно школовање (нема пара), омогућено привремено запошљавање у недогледа (јер се нема), градња јефтиних станова стала али она скупих се наставила (јер се боље зарађује).

(четвртак, 05. дец 2019, 15:30) - Ulmer [нерегистровани]

A iseljavanje?

Nista ne kazu da se Nemci iseljavaju,u proseku 50 000 godisnje.Iseljavaju se najvise u USA,Kanadu,Australiju,Novi Zeland,u zadnje vreme i u Spaniju.

(четвртак, 05. дец 2019, 13:57) - Воронцов [нерегистровани]

Примећује се то и у погледу радне одговорности

Некадашња пословна одговорност Немачке изгледа да полако бледи и све је више неодговорности.

(четвртак, 05. дец 2019, 13:29) - anonymous [нерегистровани]

Немачка

Турци, Балканци и Руси углавном.