Обама испред Мекејна

Демократски кандидат Барак Обама има веће шансе за победу на предстојећим председничким изборима у САД од ривала из редова републиканаца Џона Мекејна, произилази из истраживања агенције "Асошиејтед прес", АП, и компаније за пружање Интернет услуга "Јаху" (Yahoo).

Док многи још увек прогнозирају ко ће победити на новембарским изборима, истраживање јавног мнења показује да би Обама, када би избори били одржани данас, освојио 52 одсто гласова, а да би за Мекејна гласало 45 одсто Американаца.

Мушкарци нису у потпуности подржали ниједног од двојице кандидата, међутим, превагу Обами обезбеђују припаднице лепшег пола, које су Обами дале чак 11 одсто више гласова.

Према резулатима испитивања јавног мнења, белци преферирају кандидата републиканаца, док су припадници мањинских заједница и млађи бирачи наклоност поклонили Обами.

Мекејн, такође, има упориште у демографски старијој структури америчког становништва.

Обаму је подржало три четвртине демократа, а Мекејна исто толико републиканаца. Независни су подељени између ова два кандидата.

У анкети је учествовало 1.759 пунолетних америчких грађана, који су се о подршци кандидатима изјаснили путем Интернета између 13. и 23. јуна.

број коментара 0 Пошаљи коментар