Бела кућа представила Трампову одбрану

Амерички председник Доналд Трамп одбацио је оптужбе за његов опозив које је Представнички дом изгласао крајем прошле године. Трамп је оптужбе за злоупотребу власти и опструкцију Конгреса оценио као противуставне.

Бела кућа је представила детаљну правну одбрану пред сутрашњи почетак суђења о опозиву америчког председника Доналда Трампа, преноси Ројтерс.

Трамп, који је трећи од 45 америчких председника суочен са могућношћу да буде опозван, доставио је, досада, најдетаљније разлоге због којих би требало да задржи председнички мандат.

Из Беле куће је речено да демократе нису успеле да наведу Трампов прекршај за опозив.

"Теорија Демократа о злоупотреби власти, која је као из неког романа, неправилно мења прописани стандард 'озбиљних злочина и прекршаја' са измишљеном теоријом која би, сталним дозвољавањем покретања опозива заснованим на политичким неслагањима, трајно ослабила позицију председника", саопштено је из Беле куће.

Додаје се да је оптужба за опструкцију Kонгреса лакомислена и опасна.

"Председник је тројици саветника рекао да се не одазову позивима на саслушања у Конгресу због тога што имају имунитет за сведочење пред Конгресом", навели су из Беле куће.

Додају да је цео процес који је претходио изгласавању опозива у Представничком дому био мањкав од почетка и да од оснивања САД Представнички дом није покренуо истрагу у вези са опозивом без одобрења свих конгресмена.

"Нема доказа" 

Бела кућа наводи да демократе нису представиле ниједан доказ који би поткрепио њихове оптужбе.

Додаје се да су демократе лажно оптужиле Трампа да је, наводно, Украјину условљавао војном помоћи или састанком двојице председника, након што је ова земља најавила посебну истрагу.

"Демократе немају ниједног сведока који тврди, на основу непосредних сазнања, да је председник икада заправо поставио такав услов", наведено је у саопштењу Беле куће.

Такође се наводи да је иницијатива за опозив коју су изгласале демократе у Представничком дому структурно мањкава.

"Сенат би требало брзо да одбаци ову мањкаву иницијативу и да ослободи председника. Једина претња Уставу коју су демократе обелоданиле јесте њихова деградација процеса опозива и гажење принципа поделе власти", саопштено је из Беле куће.

Представнички дом Америчког конгреса је крајем децембра већином гласова подржао опозив Доналда Трампа. Процес опозива наставља се сутра, када ће започети одлучивање у Сенату.

За опозив председника Трампа потребна је двотрећинска већина сенатора. Мало је вероватно да су демократе успеле да обезбеде подршку довољног броја сенатора, пошто већину у Сенату имају републиканци.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јан 2020, 00:09) - anonymousPero iz Svedske [нерегистровани]

Komentarisati ili NE......

Ma njihova Demokratija dozvoljava sve,suditi kazniti,
smenjiti Predsednika….Ali pravog vladara ( Duboku drzavu) Mega kapitalizma,niko nema pravo niti dirnuti
ili kazniti…..Pero

(понедељак, 20. јан 2020, 23:41) - anonymous [нерегистровани]

slatkorecive demokrate

Ma slatkorecive demokrate ,njima je krivo sto oni nisu napali Iran ,nego je to morao Tramp,i mnogo sto sta jos ,sto ih je Tramp preduhitrio...
Oni su samo ljubomorni na njega ,i nista mu ne mogu,izgubili su i pare i polozaje i ugled....

(понедељак, 20. јан 2020, 22:27) - anonymous [нерегистровани]

Kad se Predsjedniku sudi samo zato sto je Predsjednik....

Alisa u zemlji cuda.U Americi je sve moguce.Predsjedniku Trampu su poceli suditi odmah nakon sto je izabran za Predsjednika jer to nije odgovaralo "demokratama i americkoj dubokoj drzavi".Je li to pocetak kraja jedne Imperije?