Сенат усвојио правила поступка за Трампов опозив

Амерички Сенат усвојио је после 14 сати расправе правила о вођењу поступка за опозив председника САД Доналда Трампа, укључујући одлагање дебате о позивању сведока до средине суђења.

Са 53 гласа "за" и 47 "против" Сенат је усвојио план суђења који омогућује сенаторима тужиоцима да започну случај, преноси Ројтерс.

Сенатори су 14 сати водили жучну расправу о правилима процедуре вођења процеса за опозив председника Трампа. 

Вођена је жестока битка између републиканске већине и демократске мањине о увођењу додатних писаних доказа и обавезним судским позивима за сведоке.

Лидер сенатске већине Мич Меконел унео је одређене измене, па је уместо предвиђена два дана, обема странама за изношење доказа додао још један.

Tакође, предложио je да се документа која су коришћена у процесу пред Представничким домом уврсте у сенатску процедуру.

Међутим, Меконел је остао при чврстом ставу да неће дозволити позивање сведока док се не заврши прва фаза процеса.

"Ако се поднесе било који преурањени амандман који би нас присиљавао на преурањене одлуке или ако сенатори буду тражили обавезујуће позиве за неке одређене сведоке, или додатна документа, нећу дозволити гласање о томе. Сенат ће о томе одлучивати у каснијој фази процеса", рекао је Меконел.

Упркос упозорењу, лидер сенатске мањине Чак Шумер већ је поднео пет таквих захтева од којих је сваки одбијен гласањем по страначким линијама.

Одмеравање снага 

Аналитичари су то протумачили као одмеравање снага и покушај демократа да процене који је степен јединства републиканских колега.

Демократама су потребна четири гласа умерених републиканаца да би успели да позову одређене сведоке, а посебно бившег саветника за националну безбедност Џона Болтона.

Поједини републикански сенатори најавили су, додуше стидљиво, да би, након што саслушају уводне речи демократских тужилаца и одбране председника Трампа, можда могли да подрже позивање одређених сведока.

У сваком случају, у наредне две недеље очекује се рововска борба, али је практично исход већ познат, пошто је за опозив председника Трампа потребна двотрећинска већина, коју демократе не могу да обезбеде.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 22. јан 2020, 12:09) - anonymous [нерегистровани]

Prelasci

Pa pre će umerene "Demokrate" da pređu na stranu Republikanaca. Americi pod Trampom, za sada, odlično ide i neće nikad uspeti da ga sklone na ovakav način. Samo pokušavaju da mu naškode za reizbor, zato su sve ovako i tempirali. Što će reći, uhvatila ih panika, nemaju kandidata koji može da pobedi.

(среда, 22. јан 2020, 09:57) - anonymous [нерегистровани]

Tramp

ne mogu mu nista ali je ovo sansa da ih neko slusa .