Трампова одбрана: Опозив би био опасан преседан

Правни тим америчког председника Доналда Трампа је на суђењу у Сенату за његов опозив истакао да би напори демократа да смене председника били веома опасан преседан у изборној години.

Пат Чиполоне, шеф Трамповог правног тима, рекао је сенаторима да би, уколико Трамп буде опозван, ускратили бирачима право да дају своје мишљење о председнику на председничким изборима 3. новембра, преноси Ројтерс.

У трећем суђењу за опозив председника у историји САД, демократе су истакле да би Трамп требало да буде смењен због притисака на Украјину да утичу на предстојеће америчке изборе, тако што би Кијев покренуо истрагу против сина бившег америчког потпредседника Џоа Бајдена, који је један од потенцијалних председничких кандидата демократа.

Одбрана је упозорила да би смена председника мање од 10 месеци пре председничких избора

"У вези са њиховом причом о утицају на изборе, они су овде како би извршили највећи утицај на изборе у америчкој историји и ми не можемо то да дозволимо да се то догоди", рекао је Чиполоне и додао да би то могло да наштети уставу САД.

Шеф Трамповог правног тима је додао да би "скидање Трампа са гласачког листића у новембру значило цепање листића у целој земљи на своју руку и ускраћивање америчком народу да донесу ту одлуку".

Трамп је оптужен и да је ометао рад Конгреса због тога што је члановима његове администрације наложио да се не одазивају на позиве на сведочење у вези са Трамповим притиском на Украјину.

Представнички дом је у децембру покренуо процес опозива Доналда Трампа, захваљујући већини демократа које су то изгласале.

Не очекује се да Трамп буде опозван у Сенату, због тога што је за опозив председника потребна двотрећинска већина гласова, а верује се да демократе не могу да обезбеде већину.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 26. јан 2020, 11:58) - Americki Srbin [нерегистровани]

Jos jedan mandat

Smena Moderatora,DA!
Smena Trampa,NE!

(недеља, 26. јан 2020, 08:44) - Amerikanac srpskog porekla [нерегистровани]

Nema nista od smene

Demokrate su zapocele proces smenjivanja-optuzbama predsednika od prvog meseca njegove vladavine.
Mnogi demokrati,kao i ja, kaznice Demokrate prelaskom u Republikance.
Mozda ce ova dobro spremana podmetacina Trampu doneti i nove glasove...

(субота, 25. јан 2020, 21:08) - Воронцов [нерегистровани]

Опозива неће бити

Сви ће моћи да покажу своје говорничке вештине. На крају све ће бити као и на почетку то јест Трамп ће мирно седети на месту председника.