Индијски Врховни суд: Жене могу постати војни команданти

Врховни суд у Индији пресудио је да жене могу служити као војни команданти, одбацујући став Владе да мушкарци војници нису спремни да прихвате наредбе женских официра јер их то узнемирава.

Суд је, такође, наложио влади у Њу Делхију да продужи сталну службу, која се до сада односила само на мушкарце, свим женама официрима, што сигнализира помак ка родном паритету у традиционално мушком бастиону, пренео је Ројтерс.

Тиме ће жене добити исте могућности и користи као и њихове мушке колеге, укључујући чинове, промоције и пензије.

Тренутно жене могу да раде до 14 година, а трајно запослење им је дозвољено само у правним и образовним сегментима војске.

"Довођење у питање њихових способности на основу пола је увреда не само за њихово достојанство као жена већ и за достојанство као припадника индијске војске", навеле су судије у пресуди.

"Становишта Владе узнемирујућа"

Прошле недеље се влада успротивила именовању жена на челне позиције, попут пуковника и мајора, јер, како су навели, већина војника су мушкарци руралног порекла који нису "ментално образовани да прихвате жене официре као надређене".

Влада је, такође, тврдила да су мушкарци и жене официри физички различити и да не могу једнако да се третирају.

Врховни суд је укорио Владу Индије, описујући њена становишта као узнемирујућа и истакао потребу за променом размишљања ради постизања истинске равноправности у војсци.

број коментара 0 Пошаљи коментар